Czytasz wydanie archiwalne Tygodnika Zamojskiego z {wydanie_data_fotmat}. Zobacz najnowsze wydanie.
Polacy jadają najwięcej zup na świecie: rocznie około 3,8 miliarda litrów; około 103 litrów na osobę (!). I słusznie, bo zupy, ze względu na bogactwo używanych do ich gotowania warzyw, to
Tłusty czwartek obchodzimy w tym roku 24 lutego, w ostatni czwartek przed Środą Popielcową, która w tym roku wypada 2 marca. Chociaż współcześnie tłusty czwartek zrósł się na dobre z k
Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą – pod taka nazwą już od niemal 9 lat działa blog kulinarny uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół nr 1 im Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Jego powst
Od kilku lat obserwuje się zmniejszenie konsumpcji pieczywa przez Polaków. Powód? Spadek jego jakości i rosnące ceny, a także mity dietetyczne na jego temat. Mimo to rośnie zainteresowanie wypiek
Tomasz Jakubiak to gospodarz programu „Jakubiak rozgryza Polskę 2”, w którym zabiera widzów w podróż po regionalnych smakach naszego kraju. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami
Tym razem zapraszamy do wspólnego gotowania z Eweliną Galant-Woźniak z Urzędu Gminy Telatyn. Zawodowo zajmuje się Działem Kultury i Promocji, współpracuje ściśle z Kołami Gospodyń W
Recepturę na zupę jabłkową do prestiżowego zestawienia zgłosiły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Stefankowicach, masłomęski chleb na zakwasie – KGW z Masłomęcza a pierogi z ziemniakami
Chrupiący żytni chleb, mięsiwa i smalczyki przyrządzane według babcinych przepisów, soki i przetwory ze starych odmian owoców, „własne” oleje, octy, miody, kozie sery, wyrabiane ręcznie pra
Gdy już znudzą się już nam pizza, sushi, hamburgery i włoskie sałatki, czas wrócić do tradycyjnego gotowania. Nasza zamojsko-roztoczańska kuchnia ma do zaoferowania wiele specjałów, może niewy
Rozgrzewają, dostarczają niezbędnych witamin, pomagają w smaczny sposób uzupełnić płyny, a do tego można je przygotować niemal ze wszystkiego – i to nawet zimą, gdy przydomowe ogródki pokr
Tej nocy celebruje się sukcesy i snuje plany na przyszłość. Wiadomo, najlepiej w dobrym towarzystwie. A że pandemia nie sprzyja hucznym balom, wiele osób sylwestrowy wieczór spędzi
Co w tym roku przygotować do jedzenia na Święta Bożego Narodzenia podpowiedzą nam panie z Koła Gospodyń Wielskich w Goraju. Koło zostało zarejestrowane w 2018 r. i liczy 31 osób. Pr