Wydanie nr 7 z 2022 r. (2022-02-15)

ZAPIEKANKI OD UCZNIÓW ZETKI

ZAPIEKANKI OD UCZNIÓW ZETKI
Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą – pod taka nazwą już od niemal 9 lat działa blog kulinarny uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół nr 1 im Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Jego powstanie to pomysł dwóch nauczycielek: Agaty Sadlak-Skrzypek i Agnieszki Pawlas, które do dziś sprawują opiekę nad apetycznym miejscem w sieci. Potrawy publikowane na blogu są przygotowywane i fotografowane podczas zajęć praktycznych oraz realizowanych projektów. Dodatkowo, można tu znaleźć też inne działania uczniów i nauczycieli klas gastronomicznych m.in. warsztaty w których uczestniczyli czy te, które prowadzili. „Wiele z naszych przepisów to rodzinne potrawy przekazywane przez pokolenia. Czerpiemy z tradycji regionu, ale też nie boimy się wyzwań takich jak np. technika sous vide czy desery – monoporcje” – opowiadają twórcy bloga.

Dziś, po latach działalności blog ma już mocną pozycję w sieci. Dowody? 13 miejsce na 224 blogi w prestiżowym konkursie portalu Onet na Blog Roku, II miejsce na wojewódzkim finale XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy produkt regionalny czy II miejsce w konkursie „Smaki Roztocza i Zamościa 2020”. Młodzi kucharze i ich opiekunki wydali również dwie publikacje z przepisami z bloga: „Gotuj z kulinarnymi Zetki” i „Kulinarni na słodko”. Dziś publikujemy próbkę receptur uczniów.

Blog pełen pomysłowych i różnorodnych receptur można znaleźć pod adresem: kulinarnizsp1kras.blogspot.com. Działania uczniów można śledzić również na Facebooku: www.facebook.com/kulinarnizspnr1kras.


Zapiekanka makaronowa z łososiem

Składniki: 400 g makaronu, 500 g łososia wędzonego, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 czerwona cebula, puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 600 ml mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 50 ml oliwy z oliwek, kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz do smaku, 500 ml przecieru pomidorowego, 200 g sera cheddar startego na tarce, 125 g sera mozzarella.

Wykonanie: ugotować makaron al dente. Odcedzić. Warzywa pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić. Do garnka, w którym gotował się makaron wlać 40 ml oliwy i wsypać 3 płaskie łyżki mąki, mieszać aż do całkowitego połączenia. Następnie wlać mleko i mieszać intensywnie – sos będzie szybko gęstniał. Dodać suszone pomidory drobno pokrojone, przeciśnięte ząbki czosnku oraz przecier pomidorowy. Dodać makaron, warzywa, starty ser cheddar. Następnie nasmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i wyłożyć całą mieszankę makaronowo-warzywną. Na sam koniec ułożyć pokrojonego łososia i posypać startą mozzarellą. Piec około 25 minut w temperaturze 180 st. C.


Biała kiełbasa pieczona w czerwonym winie

Składniki: 4-5 białych kiełbasek surowych, 3 jabłka, 4 cebule, 200 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki mielonego kminku, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.

Wykonanie: cebulę pokroić w spore kawałki, wrzucić na patelnię z olejem, dodać przyprawy i dusić ok. 5-7 min, po tym czasie dolać wino, doprowadzić do wrzenia i po ok. 3 minut wyłączyć. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski i przełożyć na nie podsmażoną cebulę razem z całą zawartością patelni. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec 30 min., po tym czasie wyjąć i dołożyć pokrojone w ósemki jabłka ze skórką bez gniazd nasiennych. Piec z jabłkami jeszcze ok. 15 min.


Makaron zapiekany z kalafiorem

Składniki: 1 szklanka makaronu muszelki, pół kalafiora, 25 g masła, 25 g mąki, 300 ml mleka, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 100 g startego żółtego sera, 3 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: makaron ugotować w osolonej wodzie. W drugim garnku ugotować (ale nie rozgotować) kalafiora. Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę, starty ser, sól i pieprz do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić. W połowie pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.


Bakłażany z kaszą gryczaną

Składniki: 2 bakłażany, 1 woreczek kaszy gryczanej, średni pomidor, pół pęczka pietruszki, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka oregano, pół łyżeczki kminku w proszku, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Składniki na sos: łyżka masła orzechowego, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 4-6 łyżek wody, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Bakłażany pokroić wzdłuż na pół. Wnętrza bakłażanów naciąć nożem tworząc kartkę i uważając, żeby nie przeciąć u dołu ani z boku skórki bakłażana. Na każdą z połówek bakłażana wlać po 1 łyżce oleju, rozprowadzić po wierzchu. Połówki bakłażana posypać szczyptą soli i pieprzu. Bakłażany rozłożyć na papierze do pieczenia i piec 25-30 minut, do zmięknięcia miąższu. W tym czasie ugotować kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a natkę pietruszki posiekać. Z upieczonych bakłażanów wydrążyć miąższ. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojonego pomidora i czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Dodać wydrążony miąższ bakłażana oraz kaszę, a następnie wszystkie przyprawy. Wymieszać i dusić przez 3 do 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Wydrążone połówki bakłażanów nadziać przygotowaną masą. Blaszkę z nadzianymi bakłażanami ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 20 minut. W międzyczasie przygotować sos do polania bakłażanów: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Upieczone bakłażany posypać natką pietruszki i polać sosem.


Tarta z kalafiora z szynka i mozarellą

Składniki: 2 szklanki startego na tarce kalafiora, 1 jajko, 1 kulka mozzarelli, 2 łyżki mąki owsianej, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Dodatki: kilka plastrów szynki parmeńskiej, 1 kulka mozzarelli, kilka suszonych pomidorów, zielone szparagi, koncentrat pomidorowy.

Wykonanie: startego kalafiora wymieszać z jajkiem, mąką, szczypiorkiem, startą mozzarellą, szczyptą soli i pieprzu. Zagnieść dłonią kulkę. Naczynie do tarty posmarować masłem i wyłożyć kalafiorowym ciastem. Piec około 25 minut w 190 st. C. Koncentrat wymieszać z niewielką ilością wody i ziół prowansalskich. Szparagi oczyścić, obłamać zdrewniałe części i pokroić na niewielkie kawałki. Obgotować chwilę w osolonej wodzie. Posmarować sosem pomidorowym upieczony spód tarty. Następnie wyłożyć szparagi, pokrojone pomidory, pokrojoną szynkę i posypać startą mozzarellą. Zapiekać przez około 10 minut w 190 st. C.


Zapiekanka ryżowa z zielonym groszkiem

Składniki: 3 woreczki ryżu, 300 g wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 szklanka bulionu warzywnego, 4 łyżki śmietany 18 proc.,1 szklanka zielonego groszku konserwowego, 200 g żółtego sera, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz.

Wykonanie: ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i podgotować około 5 minut. Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni. Cebulę pokroić w drobna kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ryż, połowę boczku, cebulę, czosnek i groszek przełożyć do miski. Dodać część startego żółtego sera, bulion i śmietanę. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Na wierzchu, ułożyć plasterki boczku i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Opr. jn

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem