Wydanie nr 2 z 2022 r. (2022-01-11)

Produkty regionalne rodem z Zamojszczyzny i Roztocza

SWOJE CHWALIMY

SWOJE CHWALIMY
Chrupiący żytni chleb, mięsiwa i smalczyki przyrządzane według babcinych przepisów, soki i przetwory ze starych odmian owoców, „własne” oleje, octy, miody, kozie sery, wyrabiane ręcznie praliny. To tylko niektóre lokalne produkty wytwarzane przez lokalnych producentów, które pokazują w swojej najnowszej publikacji LGD „Nasze Roztocze” i „Ziemia Zamojska”.

Lokalna Grupa Działania „Nasze Roztocze" i Lokalna Grupa Działania „Ziemia Zamojska" wydały pod koniec 2021 r. przewodnik „Produkty lokalne atutem Zamojszczyzny i Roztocza". Przewodnik ten powstał m.in. po to, by zachęcić do kulinarnych wędrówek w poszukiwaniu i odkrywaniu tradycyjnych smaków naszego regionu, ale też przybliżyć historię roztoczańskich wsi.

(ar)

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem