Wydanie nr 52 z 2021 r. (2021-12-28)

PRZEKĄSKI NA SYLWESTROWĄ DOMÓWKĘ

PRZEKĄSKI NA SYLWESTROWĄ DOMÓWKĘ
Fot. pixabay.com
Tej nocy celebruje się sukcesy i snuje plany na przyszłość. Wiadomo, najlepiej w dobrym towarzystwie. A że pandemia nie sprzyja hucznym balom, wiele osób sylwestrowy wieczór spędzi na domówkach wśród bliskich i przyjaciół. Zastanawiacie się jakie przygotować przekąski? Z pomocą przychodzą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Stabrowie na czele z Kingą Biłant. To „zgrana paczka”, a razem z miejscowymi strażakami z OSP Stabrów mogą góry przenosić. Jeśli sprawa dotyczy jadła, nie mają sobie równych. Potwierdzają to stabrowscy strażacy, którzy – trzeba przyznać – są wymagającymi sędziami. A niejedną imprezę ta ekipa wspólnie zorganizowała. – Przygotowanie pysznych przekąsek nie jest drogie i nie wymaga stania w kuchni od rana. Proste, smaczne i kolorowe przystawki można wyczarować w okamgnieniu. Ja żartuję nawet, że zdążę nawet, gdy goście w progu – zapewnia Kinga Biłant. I dodaje, że te przekąski będą idealnym towarzyszem koktajli i drinków. Sylwestrowy stół świetnie uzupełnią fantazyjne kompozycje owoców.

Korki, koreczki

Minikoreczki to idealne rozwiązanie, gdy brakuje czasu. Są łatwe w przygotowaniu i niemal każdy za nimi przepada. A do tego kreatywność tu nie zna granic. Produkty? Co mamy pod ręką.

Na wykałaczkę nabijamy małą kulkę mozzarelli, pomidorka koktajlowego i liść bazylii, można delikatnie skropić oliwą. Do przygotowania koreczków nadają się również sery, wędliny, kabanosy, korniszony, oliwki, borówki amerykańskie, kawałki arbuza, melona, kiwi, papryka.

 

Paluchy i zawijańce

Gotowe ciasto francuskie jest super rozwiązaniem, gdy mamy mało czasu. Możemy je zwinąć z żółtym serem i bekonem w długie paluchy, które zapieczone doskonale smakują z ostrym dipem. Dobrym pomysłem będą również zwinięte z pieczarkami, pokrojone w poprzek (tworzą ślimaczki) i zapieczone. Smakują same albo podane na ciepło do barszczyku.

 

Szaleństwa tortilli

Na imprezowym stole nie może zabraknąć ruloników z tortilli. Sposobów na farsz  jest wiele. Tortillę smarujemy serkiem czosnkowym, układamy szynkę, ser żółty w plastrach, posiekane oliwki, pomidory suszone w oleju. Rolujemy mocno, kroimy na paseczki takie na jeden kęs. Można też tortillę posmarować serkiem łososiowym, posypać czerwoną słodką papryką, wetknąć rukolę. Albo też posmarować pastą szpinakową, wyłożyć plastrami szynki, sera żółtego, paskami papryki i roszponką. Także zwinąć ciasno i kroić w poprzek. Inne nadzienie: humus z suszonych pomidorów, listki bazylii, posiekane oliwki, cieniutkie paseczki czerwonej papryki. Taką przekąskę można nadziewać dowolnymi składnikami. Na wierzch każdego rulonika jeszcze tylko odrobina sosu lub dipu. I palce lizać.  

 

Z nutą rybną

Świetnie na sylwestrowym stole sprawdzają się plastry łososia zwinięte z twarożkiem i koperkiem, spięte ozdobną wykałaczką.

I prosta, a wyrazista przekąska, to ugotowane jajka, przekrojone na połówki, pomazane majonezem i posypane kawiorem – podawane na liściach sałaty.

 

Śliwki w boczku

To zakąska na „pierwszy ogień”. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale przede wszystkim smakują bardzo oryginalnie. Śliwki węgierki mrożone lub wyciągnięte ze słoika (robione w soku własnym lub w occie) wypełniamy kozim serem i owijamy plastrem boczku. Spinamy wykałaczką, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. C aż się zezłocą. Podajemy w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.

 

Wariacje serowe

Zawsze się sprawdza. Deska serów to propozycja, która prezentuje się bardzo elegancko, a jednocześnie jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Na dużej drewnianej desce rozkładamy kilka gatunków serów – mogą to być sery wędzone, pleśniowe, dojrzewające, owcze. Kompozycję uzupełniamy winogronami, oliwkami, borówkami, listkami sałaty.

 

Pieczarki w serowym cieście

Składniki: 400 g pieczarek, 3 jajka, 50 g żółtego sera, 1/2 łyżeczki oregano, 3 płaskie łyżki mąki, szczypta soli i pieprzu, 5 łyżek bułki tartej.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, namaczamy w cieście, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy je na ręcznik papierowy, potem wtykamy na wykałaczki i układamy na dekoracyjnym talerzu. Fajna i prosta przekąska na ciepło.

 

Koperty francuskie ze szpinakiem

Składniki: 350 g szpinaku mrożonego w listkach, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 jajko, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz do smaku, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100 g sera feta.

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle, dodać szpinak, smażyć aż odparuje prawie cały płyn. Wtedy dodać ser, wymieszać, ewentualnie doprawić. Ciasto podzielić na kwadraty. Na środek każdego nałożyć porcję farszu, rogi zagiąć do środka i zlepić. Koperty posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 20 min w 200 st. C.

 

Rolada serowa z pieczarkami

Składniki: 350 g sera żółtego, 300 g pieczarek, 350 g fileta z kurczaka, 1 cebula, 3 łyżki majonezu, 3 jajka, olej do smażenia, sól, pieprz do smaku.

Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy jajka, majonez i mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę piekarnikową i pieczemy ok. 20 min w 180 st. C. Umyte i osuszone mięso przekrawamy, rozbijamy i przyprawiamy. Cebulę siekamy i dusimy na oleju razem ze startymi pieczarkami. Na ciepłym serowym placku układamy mięso, przykrywamy warstwą pieczarek, zwijamy w roladę i zapiekamy ok. 25 min w 180 st. C.

 

Muffinki z czekoladą

Składniki: 300 g mąki pszennej (2 szklanki), 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 ml oleju, 250 ml mleka, 100 g czekolady deserowej.

Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. Dodajemy wszystkie składniki płynne. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po łyżce ciasta nakładamy do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wtykamy kostkę czekolady. Przykrywamy ją dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut. Dekorujemy kawałeczkami czekolady, pudrem lub lukrem.

 

her


To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem