Czytasz wydanie archiwalne Tygodnika Zamojskiego z {wydanie_data_fotmat}. Zobacz najnowsze wydanie.
Był rok 1656, gdy u bram Zamościa stanęły wojska szwedzkiego Karola X Gustawa (trwał tzw. potop szwedzki). Na próżno jednak oblegały twierdzę: obrońcy byli niepokonani. Nie dali
Młodzież Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju kształci się m.in. w branży gastronomicznej. Młodzi ludzie szlifują swoje umiejętności w takich kierunkach jak: technik ży
Co by tu dzisiaj upiec? Na słodko? A może na słono? Jeśli nie masz pomysłu, to możesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Wieprzeckiej w gminie Za
Restauracja Piwnica pod św. Kazimierzem. Niezapomniany smak lokalnych dań w połączeniu z tradycją.
Majówka tuż tuż, więc najwyższy czas odkurzyć grille po poprzednim sezonie. Dla fanów dań z rusztu mamy kilka sprawdzonych kulinarnych propozycji – to marynowane, soczyste mięsa z p
Co jest najsłynniejszym polskim daniem jednogarnkowym? Odpowiedź jest oczywista: bigos. Ale nawet najlepszy bigos nie ma tu monopolu. Dania jednogarnkowe, czyli te przyrządzane ze ws
– O Świętach Wielkanocnych zaczynam myśleć w Niedzielę Palmową. Po powrocie z kościoła wyjmuję kalendarz i wypisuję plan na każdy dzień, aż do świąt. Wszystko mam precyzyjnie zaplanowane – mó
Ruskie mocno oberwały przez wojnę. I bynajmniej nie mamy na myśli Rosjan, którzy przeliczyli się mocno, atakując Ukrainę (liczyli na kwiaty, dostają potężne baty), a pierogi. Jak polsk
Autorkami prezentowanych dzisiaj przepisów są panie z kół gospodyń wiejskich z powiatu zamojskiego, które brały udział w warsztatach „Gotowanie atrakcją regionu”, zorganizowanych przez Lokaln
Wielki Post to czas, w którym wielu z nas decyduje się zacisnąć pasa; głównie ze względów przekonań religijnych, ale jeśli przy okazji zrzucimy kilka nadprogramowych kilogramów – to tylko
Tomasz Jakubiak, gospodarz programu „Jakubiak rozgryza Polskę 2” zabiera widzów w podróż po regionalnych smakach naszego kraju. Wyszukuje przepisy w starych książkach kucharskich, by pokaza
Polacy jadają najwięcej zup na świecie: rocznie około 3,8 miliarda litrów; około 103 litrów na osobę (!). I słusznie, bo zupy, ze względu na bogactwo używanych do ich gotowania warzyw, to