MAJOWE GRILLOWANIE
Sałatka z pieczonych bakłażanów
Składniki: 2 bakłażany, 2 łyżki oleju, 100 ml oliwy, 3 fileciki anchois, 1 łyżka octu winnego, 3 dojrzałe pomidory, 1 pęczek młodej cebulki, 1 pęczek natki pietruszki, kilkanaście listków świeżej bazylii, szczypta suszonego oregano, kilkanaście czarnych oliwek, sól i pieprz.
Wykonanie: Bakłażany pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, posolić i pozostawić na 30 minut, by odciekł gorzki sok. Warzywa wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posmarować z obu stron olejem i grillować ok. 5 minut z każdej strony. Zdjąć z rusztu i zostawić do ostygnięcia. Gdy bakłażany wystygną – pokroić je w paski. Następnie na desce rozgnieść fileciki anchois, przełożyć do miski, dodać ocet winny i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać oliwę cały czas mieszając by uzyskać gładki jednorodny sos. Dodać oregano, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Całość doprawić do smaku i pozostawić na 10 minut. Do dużej miski dodać posiekaną cebulkę, pokrojone w ósemki pomidory, paski bakłażanów i przygotowany sos, po czym dokładnie wymieszać. Każdą porcję udekorować pokrojonymi oliwkami i listkiem bazylii.
Grillowane roladki z karkówki z bakłażanem
Składniki: 4 plastry karkówki, 1 bakłażan, 150 g żółtego sera, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżki oleju, czosnek, sól i pieprz.
Wykonanie: Bakłażana umyć i pokroić w 1,5 cm podłużne plastry, posolić i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wytrzeć wytworzony sok za pomocą ręcznika papierowego, skropić olejem i sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem i posypać bazylią. Bakłażana grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i pozostawić aby ostygł. Karkówkę dzień wcześniej zamarynować w ulubionej marynacie. Rozbić cienko i ewentualnie doprawić pieprzem i solą. Na każdym plastrze karkówki kłaść bakłażana i plastry sera żółtego. Zebrać brzegi karkówki do środka i uformować roladkę (można spiąć wykałaczką). Lekko posmarować olejem i grillować z każdej strony po 6-7 minut.
Karkówka z rusztu z czosnkowym puree
Składniki: 4 kotlety z karkówki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka ziół prowansalskich, sok z 1 cytryny, sól i pieprz. Składniki na puree: 2 główki czosnku, 1 łyżka oliwy, sok z połowy cytryny, sól, 4 kromki pszennego pieczywa.
Wykonanie: Kotlety lekko rozbić i marynować przez godzinę (w chłodnym miejscu) w oliwie, soku z cytryny, ziołach, soli i pieprzu. Po tym czasie wyjąć karkówkę z marynaty i piec na ruszcie z obu stron aż zmięknie i się zrumieni. Na ruszcie kłaść ząbki czosnku i piec, aż czosnek nabierze konsystencji pasty dającej się wyciskać z ząbków (można sobie pomóc praską do czosnku). Wycisnąć całość do miski, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny oraz posolić do smaku. Grzanki podpiec na ruszcie, każdą smarować czosnkowym puree, na to położyć grillowaną karkówkę.
Jogurtowe szaszłyki Karoli
Składniki: 400 g filetów z kurczaka, cukinia, papryka, 2 cebule, 200 g pieczarek, przyprawa do kurczaka, 4 łyżki majonezu, oliwa do smarowania grilla oraz przyprawy – oregano, bazylia, słodka i ostra papryka, sól, pieprz.
Wykonanie: Filet pokroić w grubą kostkę, przyprawić, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. Cebulę pokroić w grube półplastry i włożyć do wody z dodatkiem octu. Pieczarki pokroić na pół, cukinie w półplastry, paprykę w grubą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać po kolei mięso, warzywa (wedle uznania) i grillować na grillu.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
Szaszłyki: 400 g polędwiczek wieprzowych, 4 duże twarde pomidory, 12 średniej wielkości pieczarek, 1 żółta papryka, sól. Składniki na marynatę: 100 ml oliwy, świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, 1 gałązka świeżego rozmarynu, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 cebula.
Wykonanie: Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić w kostkę o bokach długości ok. 2 cm. Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, listkami rozmarynu, pokrojoną w kostkę cebulą i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w zalewie przez minimum 2 godz. a najlepiej przez noc. Wyjęte z marynaty mięso posolić, nadziewać na szaszłykowe szpadki na przemian z papryką pokrojoną w kostki wielkości mięsa, główkami pieczarek i ćwiartkami pomidorów. Piec na grillu ze wszystkich stron do zrumienienia, smarując w trakcie pieczenia kilka razy marynatą.
Pomidory z sosem i serem żółtym
Składniki: 3 duże pomidory, 100 g majonezu, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 25 g sera żółtego.
Wykonanie: Pomidory opłukać, wyciąć szypułki i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Majonez połączyć ze sprasowanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku i położyć na każdym pomidorze po łyżeczce sosu. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim pomidory z sosem.
Opr. jn
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).