Czytasz wydanie archiwalne Tygodnika Zamojskiego z {wydanie_data_fotmat}. Zobacz najnowsze wydanie.
Niczym pieczony indyk na amerykańskie Święto Niepodległości, tak gęsina na polskim stole 11 listopada – być powinna. Tak przynajmniej uważano w Polsce kilka wieków temu. Na dowód m
KGW Szostaki (gm. Łukowa) powstało cztery lata temu. Jest bardzo małym kołem, bo liczy 11 członków. Przewodniczy mu Barbara Turek. Miejscowość Szostaki sąsiaduje z Pisklakami, które ró
Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie jest podstawą zdrowia. Dlatego każdy powinien zadbać o to, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W zbila
W tym odcinku naszego cyklu polecamy przepisy na ciasta i drożdżowe bułeczki autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Dubie oraz Centrum Integracji Społecznej w Komarowie-Osadzie z siedz
Wrzesień to trudny miesiąc. Zarówno dla uczniów, którzy ponownie, po wakacyjnej labie zasiadają w szkolnych ławach – jak i dla ich rodziców. A gdyby tak nieco osłodzić trudy szkolnej ad
Panie z KGW z Łabuniek Pierwszych pod przewodnictwem Elżbiety Garbacz chętnie organizują imprezy kulinarne, a w rondelku potrafią zamknąć całą gamę smaków. Kulinarne laury zdobywają
Przełom sierpnia i września to najlepszy czas na to, by zamknąć w słoiki smaki warzyw i owoców z ogrodów i sadów. Takie zapasy na zimę są nie tylko zdrowe i smaczne, ale także ekologiczn
KGW i zespół śpiewaczy Babiczanki liczy 15 osób. Szefuje im Aneta Oleszek. Zespół zdobył trzecie miejsce na tegorocznym 57. Ogólnopolskim Festiwalu Śpiewaków i Kapel Ludowych w Kazimie
Rozpoczął się sezon na jedno z popularniejszych warzyw z naszych ogrodów. Jak spożytkować cukinię, by nie było nudy? Pomysłów jest co niemiara: łazanki, klopsiki, makaron, ciasto czy
Kontrolę jakości kebabów przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wyniki nie napawają optymizmem – aż w 80 proc. z nich stwierdzono nieprawidłowości. Posypały się
Dieta pudełkowa może być doskonałym rozwiązaniem dla par, które chcą dbać o swoje zdrowie i jednocześnie oszczędzać czas do tej pory przeznaczany na przygotowywanie posiłków. Oto kilka po
Są pyszne, zdrowe, pachnące i... sezonowe. Dlatego musimy się ich najeść na zapas, tak by wspomnień kulinarnych starczyło nam do następnego lata. Dziś w roli głównej w naszej kuchni mal