BIŁGORAJSKIE SMAKI
Sernik z orzechami i kremem
Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 5 dkg cukru pudru, pół kostki margaryny, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Kulki orzechowe: 4 białka ubić z 5 łyżeczkami cukru, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę bułki tartej, 15 dkg mielonych orzechów, wymieszać i posypać kawą. Ser: 1 kg twarogu, 1 szklanka oleju, 4 żółtka, 35 dkg cukru, 2 jajka, 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy. Krem: 1,5 szklanki mleka, 5 łyżeczek cukru, 3 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego. Ugotować budyń, wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na schłodzony sernik.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Wyłożyć ciastem spód i boki blaszki. Uformować kulki orzechowe i ułożyć na cieście. Następnie przygotować masę serową (wszystkie składniki łączyć mikserem) i wyłożyć na ciasto. Upiec. Przygotować krem i wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta.
Golonka w złocistym napoju
Składniki: 1 golonka, piwo jasne, sól, pieprz, papryka słodka, 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie: Golonkę natrzeć solą, pieprzem i papryką, polać olejem. Ułożyć golonkę w naczyniu, obłożyć czosnkiem i zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny. Z golonki ściągnąć czosnek i wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 220 stopniach. Do garnka wlać piwo i podgrzać, włożyć golonkę i dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Najlepiej jak golonka jest zanurzona w złocistym napoju do połowy. Aby była chrupiąca, wstawić na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika.
Pieróg z kaszy gryczanej w skórce drożdżowej
Ciasto: pół kg mąki, 250 ml śmietany, pół kostki masła, 30 g drożdży, 1 jajko, 1 łyżka soli. Farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 szklanka mleka, pół kg ziemniaków, 0,4 kg twarogu, 1 łyżka masła, 2 jajka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ze składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę. Kaszę zaparzyć wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie dodać ziemniaki i ser oraz pozostałe składniki. Blaszkę wyłożyć ciastem, na ciasto położyć farsz i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec 1,5 godziny w 170 stopniach.
mp
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).