Z MALIN I RABARBARU
Polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym
Składniki: 40 dkg (2 sztuki) polędwiczek wieprzowych, 3 łyżki oliwy do smażenia, 2 cebulki szalotki, 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny, 2 łyżki miodu, 100 ml octu balsamicznego, 10 dkg świeżych lub mrożonych malin, 1 łyżeczka pieprzu czarnego.
Wykonanie: Mięso oczyścić, oprószyć przyprawą i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażyć na oliwie z obu stron i odstawić na bok. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli, dodać ocet balsamiczny, pieprz, maliny, miód. Wszystko razem gotować, aż sos zredukuje się o połowę, a maliny zupełnie rozpadną. Do sosu włożyć polędwiczki. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 10 min., uważając, aby ocet się nie przypalił. W razie potrzeby do sosu dodać łyżkę-dwie wody. Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, pokroić je w plastry i ułożyć na sosie malinowym.
Polędwiczki najlepiej smakują podane na sałatce z rukoli.W razie potrzeby ostrość sosu można podnieść dodając strąk ostrej papryki.
Napar z liści maliny
Wykonanie: Łyżkę liści maliny zalać 1/2 szklanki wrzątku i przykryć na 15 minut. Przecedzić. Pić pół szklanki 2-3 razy dziennie przy nieżycie żołądka i jelita, także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Można stosować do płukania jamy ustnej i gardła. Liście zbieramy wiosną i przez całe lato.
Słodka malinówka
Składniki: 2 kg malin, 2 l czystej wódki, 200 ml spirytusu nalewkowego, 80 dkg cukru.
Wykonanie: Maliny myjemy w zimnej wodzie, odcedzamy. Przekładamy do dużego słoja i zalewamy wódką, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 1 tydzień. Następnie zlewamy płyn do butelki, a maliny zasypujemy cukrem. Zakręcamy słój i znów odstawiamy na 1 tydzień, co najmniej raz na dzień potrząsamy słojem, aby wymieszać macerat. Do słoja wlewamy spirytus i odlany płyn. Zakręcamy słój i odstawiamy na kolejny tydzień. Następnie przecedzamy nalewkę i wlewamy do butelek. Zakręcamy i przechowujemy w ciemnym miejscu.
Ciasto z rabarbarem
Składniki: 50 dkg rabarbaru, 4 jajka, 1 szkl. cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 kostki roztopionego masła, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie: Wcześniej przygotowane i umyte łodygi rabarbaru kroimy na 2-centymetrowe plasterki. Następnie przygotowujemy tortownicę. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy roztopione masło. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy do osobnej miski i mieszamy. Następnie stopniowo przesiewany całość do miski z masą i miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy, wykładamy rabarbar i posypujemy cynamonem. Pieczemy około 45-50 min. w 180 st. C.
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Składniki: 2,5 szkl. mąki, 2 duże jajka, 0,5 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g jogurtu greckiego, rabarbar.
Wykonanie: Jajka i cukier mieszamy na puch. Do masy dodajemy olej, jogurt, mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy szybko, ale krótko. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem (boki blachy lekko natłuścić). Na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy cukrem. Pieczemy około 50-55 min. w temp. 175 st. C, do tzw. suchego patyczka. Z tego przepisu można też zrobić muffinki.
(ar)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).