Wydanie nr 39 z 2023 r. (2023-09-26)

KOMAROWSKIE WYPIEKI

KOMAROWSKIE WYPIEKI
W tym odcinku naszego cyklu polecamy przepisy na ciasta i drożdżowe bułeczki autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Dubie oraz Centrum Integracji Społecznej w Komarowie-Osadzie z siedzibą w Janówce Zachodniej. Wypieki wychodzą znakomite! Przekonaliśmy się o tym na letnim pikniku w Komarowie-Osadzie, na którym rozstrzygnięto konkurs kulinarny „Smaki Komarowa”. KGW z Duba, CIS oraz Klub Seniora „Legenda” przygotowały mnóstwo smakołyków, które przypadły do gustu zarówno jury, jak i gościom pikniku.

Babka wisząca

przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Dubie

 


Składniki: 10 jaj, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny, pół szklanki oleju, pół szklanki letniej wody.

 


Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec około 45 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

 

 

 

Jagodzianki

przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Dubie

 


Składniki: 500 g mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka, 50 g cukru, 25 g świeżych drożdży, 75 g masła, szczypta soli, 3 żółtka, skórka z cytryny, 500 g jagód, 3 łyżki cukru pudru, jako, łyżka mleka.

 


Wykonanie: Zagnieść drożdżowe ciasto. Formować bułeczki i nadziewać je jagodami. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.

 


Cytrynowiec

przepis Centrum Integracji Społecznej w Komarowie-Osadzie z siedzibą w Janówce Zachodniej

Składniki na ciasto: 1 kostka masła, 4 jajka, 200 g cukru pudru, 250 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 


Wykonanie: Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki. Upiec 3 placki w temp. 180 stopni. Czas pieczenia 15 minut.

 


Składniki na masę: skórka i sok z 3 cytryn, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru.

 


Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem. Skórkę i sok z cytryny wymieszać z żółtkami i mąką. Obie masy połączyć i mieszać aż do zgęstnienia. Zimną masą przełożyć placki.

Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch ciasta.

 


Sernik z malinami

przepis Centrum Integracji Społecznej w Komarowie-Osadzie z siedzibą w Janówce Zachodniej

 


Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.

 


Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, 3 całe jajka, 1 budyń śmietankowy, 3/4 szklanki cukru, pół kostki masła lub margaryny, 300 g malin.

Wykonanie: Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy przemielony twaróg, a następnie roztopione masło i budyń.

 


Piana z białek: 5 białek, 1 szklanka cukru.

Wykonanie: Na blachę wykładamy jedną część kruchego ciasta i podpiekamy 10-15 minut. Następnie na placek wykładamy masę serową i maliny. Na wierzch wykładamy ubitą pianę oraz drugą część kruchego ciasta, które ścieramy na tarce. Pieczemy 75 minut w temperaturze 170 stopni.

(ar)

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem