KOMAROWSKIE WYPIEKI
Babka wisząca
przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Dubie
Składniki: 10 jaj, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny, pół szklanki oleju, pół szklanki letniej wody.
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec około 45 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Jagodzianki
przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Dubie
Składniki: 500 g mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka, 50 g cukru, 25 g świeżych drożdży, 75 g masła, szczypta soli, 3 żółtka, skórka z cytryny, 500 g jagód, 3 łyżki cukru pudru, jako, łyżka mleka.
Wykonanie: Zagnieść drożdżowe ciasto. Formować bułeczki i nadziewać je jagodami. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Cytrynowiec
przepis Centrum Integracji Społecznej w Komarowie-Osadzie z siedzibą w Janówce Zachodniej
Składniki na ciasto: 1 kostka masła, 4 jajka, 200 g cukru pudru, 250 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki. Upiec 3 placki w temp. 180 stopni. Czas pieczenia 15 minut.
Składniki na masę: skórka i sok z 3 cytryn, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru.
Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem. Skórkę i sok z cytryny wymieszać z żółtkami i mąką. Obie masy połączyć i mieszać aż do zgęstnienia. Zimną masą przełożyć placki.
Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch ciasta.
Sernik z malinami
przepis Centrum Integracji Społecznej w Komarowie-Osadzie z siedzibą w Janówce Zachodniej
Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, 3 całe jajka, 1 budyń śmietankowy, 3/4 szklanki cukru, pół kostki masła lub margaryny, 300 g malin.
Wykonanie: Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy przemielony twaróg, a następnie roztopione masło i budyń.
Piana z białek: 5 białek, 1 szklanka cukru.
Wykonanie: Na blachę wykładamy jedną część kruchego ciasta i podpiekamy 10-15 minut. Następnie na placek wykładamy masę serową i maliny. Na wierzch wykładamy ubitą pianę oraz drugą część kruchego ciasta, które ścieramy na tarce. Pieczemy 75 minut w temperaturze 170 stopni.
(ar)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).