Wydanie nr 32 z 2023 r. (2023-08-08)

A MOŻE CUKINIA?

A MOŻE CUKINIA?
Rozpoczął się sezon na jedno z popularniejszych warzyw z naszych ogrodów. Jak spożytkować cukinię, by nie było nudy? Pomysłów jest co niemiara: łazanki, klopsiki, makaron, ciasto czy zupa. Z takimi kulinarnymi propozycjami przychodzą dziś do Czytelników TZ autorzy działającego od 9 lat bloga „Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą” prowadzonego przez uczniów i nauczycielki z Zespołu Szkół nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie.

Blog pełen pomysłowych i różnorodnych receptur można znaleźć pod adresem: kulinarnizsp1kras.blogspot.com. Działania uczniów można śledzić również na Facebooku.

Łazanki z cukinią

Składniki na ciasto: 125 g mąki pszennej, 1 jajko, sól do smaku. Pozostałe składniki: 190 g cukinii, 150 g pieczarek, 50 g cebuli, 50 g marchewki, olej, natka pietruszki, sól, pieprz, oregano.

Wykonanie: zagnieść ciasto makaronowe i pokroić w łazanki. Ugotować w osolonej wodzie. Przeprowadzić obróbkę warzyw: cukinię pokroić w słupki, marchew zetrzeć na grube wióry, pieczarki pokroić w półplastry, a cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa i krótko dusić. Dodać łazanki i wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

 

 

Klopsiki z cukinii

Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, łyżeczka soli, 3 ząbki czosnku, pieprz do smaku.

Wykonanie: cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko i zasypać łyżeczką soli. Mieszać i zostawić, na 15 minut, by cukinia puściła nadmiar wody. Potem cukinię bardzo mocno i dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu (to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozpadały), przełożyć do miski, dodać do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Wymieszać. Formować małe klopsiki i parować około 10 minut. Gotowe podawać z ulubionym sosem np. dipem pomidorowym.

 

 

Makaron z kurkami i cukinią

Składniki: 400 g makaronu penne, 1/2 kg kurek (przebranych i oczyszczonych), 1 średnia cukinia, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 6 łyżek oleju, 1 łyżka masła, 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc., 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Do tego listki pietruszki do dekoracji.

Wykonanie: makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurki przebrać i umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć dokładnie na cedzaku. Duże przekroić na pół, małe pozostawić w całości. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Umytą i osuszoną cukinię pokroić na cienkie półplastry. Obrane ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać połowę oleju, dodać cukinię i smażyć często mieszając przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać czosnek, wymieszać, smażyć pół minuty. Przełożyć do miseczki. Na patelni po smażeniu cukinii rozgrzać pozostały olej, dodać cebulę, lekko posolić i cały czas mieszając smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się szklić. Dodać kurki, posolić, wymieszać i smażyć na dużym ogniu, często mieszając przez 7-8 minut, aż cały wytworzony płyn odparuje. Do patelni dodać masło i cukinię z czosnkiem, wymieszać, trzymać na kilka chwil na ogniu. Śmietankę wymieszać ze śmietaną, lekko posolić, dodać dwie łyżki gorących kurek, wymieszać. Dodać do patelni z kurkami i cukinią, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez kilka chwil. Dodać natkę i wymieszać. Doprawić do smaku. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do patelni z sosem, wymieszać. Udekorować zielonymi listkami.

 

 

Ciasto z cukinią

Składniki: 1,5 szklanki startej cukinii, 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 2 jaja, 0,5 szklanki oleju, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy.

Wykonanie: cukinię umyć, obrać wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce. W dużej misce połączyć dokładnie wszystkie składniki. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C przez około godzinę. Po ostygnięciu polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Zupa z cukinią i fetą

Składniki: 600 g cukinii, 6-8 ziemniaków, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego, 2/3 łyżeczki kurkumy, pęczek koperku, 150 ml śmietanki 30-proc., ser feta lub sałatkowy.

Wykonanie: w garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (mieszając na średnim ogniu, ok. 5 minut). Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i wymieszać. Podsmażać razem przez ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Dodać przeciśnięty czosnek, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, pieprz oraz – w razie potrzeby – sól do smaku. Po zagotowaniu gotować zupę przez ok. 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię (nieco większą niż ziemniaki). Gotować do miękkości. Odstawić z ognia, dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Podawać z fetą oraz pieczywem.

opr. jn

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem