Czytasz wydanie archiwalne Tygodnika Zamojskiego z {wydanie_data_fotmat}. Zobacz najnowsze wydanie.
Odkurzyli minioną epokę i stworzyli miejsce, gdzie można przenieść się w sentymentalną podróż w czasie. W 12 pomieszczeniach rozsiadł się PRL, gdzie można podziwiać blisko 10 tys. eksp
Kaszanka, nalewka malinowa... Te nazwy mówią same za siebie. Zapraszamy dzisiaj do tradycyjnego gotowania w oparciu o przepisy pochodzące z naszego regionu. Polecają je panie z kół
Wielki Post to czas duchowego przygotowania do Wielkanocy, ale też doskonała okazja, by wprowadzić zmiany w naszym codziennym menu, m.in. ograniczając spożycie mięsa. Tym bardziej, że di
Dieta wegańska i wegetariańska to sposób odżywiania, który cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Odpowiednio zbilansowana dieta roślinna może przynieść wiele korzyści
Ten odcinek „Gotuj z TZ” powinien się nazywać „Piecz z TZ”, bo będzie o ciastach. Jak się okazuje, są jednymi z najlepszych na świecie. Tak przynajmniej wynika z rankingu, przygotowaneg
Co tam diety i liczenie kalorii… Każdemu co jakiś czas należy się mała dyspensa ze szczególnej okazji, na przykład – tłustego czwartku. W końcu zaraz po nim rozpoczyna się okres wi
Fast food nie musi być ociekającym tłuszczem hamburgerem czy fatalnej jakości parówką w słodzonej bułce. Może być pysznym, zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem, który robi się szyb
17 stycznia przypada Światowy Dzień Pizzy. Na dzień obchodów wybrano dzień św. Antoniego, patrona pizzerii. Święto pochodzi z Włoch, jak i sama pizza. Danie znane jest w kuchni w
Tomasz Jakubiak, gospodarz programu „Jakubiak rozgryza Polskę 2” zabiera widzów w podróż po regionalnych smakach naszego kraju. Wyszukuje przepisy w starych książkach kucharskich, by pokaza
Przed nami najbardziej zabawowa noc w roku – sylwester. Prawie wszyscy uczcimy nadejście nowego roku, jeśli nie na balu, to w gronie znajomych lub rodziny. Tak zwana domówka uda się
12 potraw na wigilijnym stole to nie lada wyzwanie dla niejednej gospodyni czy gospodarza. A przecież i w Boże Narodzenie na stole pusto być nie może! Spieszymy zatem z pomocą. Dzię
– Takich żeberek na ruszcie pieczonych, a jakże, czy sytnej fasolki szlacheckiej nie ma w całym regionie. Jadło wedle przepisów z XVII wieku – na współczesną modłę z lekka przerobione –