Wydanie nr 52 z 2022 r. (2022-12-27)

NIEBANALNY SYLWESTER Z EWĄ

 NIEBANALNY SYLWESTER Z EWĄ
Fot. wikipedia.org, Serocki, CC BY-SA 4.0
Przed nami najbardziej zabawowa noc w roku – sylwester. Prawie wszyscy uczcimy nadejście nowego roku, jeśli nie na balu, to w gronie znajomych lub rodziny. Tak zwana domówka uda się tym bardziej, jeśli na stole pojawią się obok szampana smakołyki. Dziś proponujemy kilka przepisów na niebanalne, ale proste w przygotowaniu i tylko kilkuskładnikowe przystawki. To przepisy Ewy Wachowicz, autorki programu kulinarnego „Ewa gotuje”. Od 2007 r. powstało ponad 400 odcinków!

CAMEMBERT Z FIGAMI NA ROSZPONCE

Składniki: 1 ser camembert, roszponka, kiść białych winogron bezpestkowych, garść orzechów włoskich, na figi w syropie: 4 figi, 4 łyżki miodu, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 łyżki oliwy, rozmaryn.

Przygotowanie: Roszponkę ułożyć na dwóch płaskich talerzach, dodać przekrojone na pół winogrona i pokruszone orzechy. Na patelni rozpuścić miód, wlać ocet jabłkowy i oliwę. Dodać igiełki rozmarynu. Figi pokroić na ćwiartki i włożyć do syropu. Dusić do miękkości. Ser przekroić wzdłuż na dwa krążki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej – skórką do dołu. Zapiekać, aż zacznie się topić. Umieścić na roszponce. Dookoła ułożyć figi i polać powstałym syropem.

KURZA PIERŚ NA PATYKU
(można jeść palcami)

Składniki: 4 piersi z kurczaka, na marynatę: 8 łyżek sosu sojowego, 8 łyżek oliwy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka miodu.

Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać imbir, sos sojowy i oliwę. Energicznie mieszać aż do momentu uzyskania gładkiej emulsji. Piersi pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1 cm i umieścić w marynacie. Wymieszać bardzo dokładnie, by płyn równomiernie pokrył całe mięso. Można dodać do marynaty łyżkę miodu – podczas pieczenia zrobi się chrupiąca glazura. Kto chce, może też dać cebulę pokrojoną na ćwiartki. Uwaga: kurze piersi trzeba zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem (min. pół godziny). Jeśli mięso robimy dzień wcześniej, chowamy je do lodówki. Paski zabejcowanego kurczaka nabić fantazyjnie na patyczki do szaszłyków (wcześniej dobrze jest namoczyć je w wodzie, co zapobiegnie przepaleniu). Mięso zapiec na złoty kolor – ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kurze piersi można też usmażyć na patelni w oleju słonecznikowym, a latem upiec na ruszcie.

OLIWKI Z MOZZARELLĄ

Składniki: 150 g oliwek czarnych, 100 g mozzarelli, pieczona papryka marynowana, 1 garść prażonych płatków migdałowych, natka pietruszki, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Oliwki odcedzić z zalewy, przełożyć do miski, dodać mozzarellę (najlepiej w kulkach). Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i prażone płatki migdałów. Polać oliwą. Wymieszać.


ZIELONE OLIWKI Z CYTRUSAMI

Składniki: 150 g oliwek zielonych, 100 g łososia wędzonego, 1 grejpfrut, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1 mandarynka, 1 pęczek kolendry.

Przygotowanie: W miseczce wymieszać odcedzone z zalewy oliwki oraz pokrojone na kawałki plasterki łososia. Dodać cząstki mandarynki. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z grejpfruta (niezbyt dużo), cytryny i pomarańczy. Z cytryny wykroić filety, wszystko dodać do miski. Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok. Wlać do miski. Wymieszać i udekorować posiekaną kolendrą.

ZIEMNIAKI W BOCZKU

Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków, 200 g boczku, sól, 1 łyżka majeranku, na sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól.

Przygotowanie: Ziemniaki podgotować w mundurkach. Wystudzić i obrać ze skórki. Ułożyć na desce, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Wraz z ziemniakami można też upiec czosnek (całą główkę) i podawać jako „smarowidło” do kartofli. Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Posolić i wymieszać. Udekorować gałązką pietruszki.

Przygotowała (ar)



To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem