Wydanie n3 z 2023 r. (2023-01-17)

W KRÓLESTWIE PIZZY

W KRÓLESTWIE PIZZY
17 stycznia przypada Światowy Dzień Pizzy. Na dzień obchodów wybrano dzień św. Antoniego, patrona pizzerii. Święto pochodzi z Włoch, jak i sama pizza. Danie znane jest w kuchni włoskiej już od 997 r. Pierwsze lokale, tzw. pizzerie powstały w Neapolu w XVIII wieku. W tym samym stuleciu stworzono także dwie pizze, które uchodzą za najbardziej klasyczne – margeritę oraz marinarę. Ciekawostką jest to, że pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim imigrantom, którzy na początku ubiegłego wieku masowo emigrowali do Stanów Zjednoczonych. To właśnie w USA rozpoczęła się kariera pizzy, która obecnie jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Z Czytelnikami Tygodnika Zamojskiego przepisami na pizzę dzieli się Ewa Wachowicz, polska producentka i prezenterka telewizyjna. Od lat prowadzi własny program telewizyjny „Ewa Gotuje”, emitowany na antenie Polsatu.

Pizza margerita

Składniki: 400 g mąki, 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 3 kulki mozzarelli, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki – bazylii, pół łyżeczki oregano, 1 łyżeczka soli, pieprz, 2 pomidory, 250 ml wody. Do dekoracji: bazylia.

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrobić w nim dołek, wlać do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszać. Dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć używając miksera). Blachę (44x36 cm) posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto, na brzegach zrobić ranty – by podczas pieczenia roztopiony ser nie wypłynął. Kto chce, może uformować z ciasta dwie kule i ukształtować z nich dwa tradycyjne okrągłe placki. Placek posmarować oliwą, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 20-25 minut, aż ser się roztopi, a ciasto nabierze złotego koloru na krawędziach. Gotową pizzę udekorować listkami świeżej bazylii.

 


Pizza na francuskim spodzie

Składniki: gotowe ciasto francuskie, szynka, salami, cebula, papryka, ser żółty. Składniki na sos: 300 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia.

 


Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy przelać na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić, przyprawić oregano i bazylią. Wymieszać. Sos gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Gotowe ciasto francuskie przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Posmarować sosem. Ułożyć dodatki – najpierw wędlinę, później warzywa. Posypać startym serem żółtym.

Upiec na złoty kolor w temp. 200 st. C.

 


Pizza bez glutenu

Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej, pół szklanki mąki sojowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oliwy oraz trochę do posmarowania, wędlina drobiowa, ser haloumi, kilka pomidorków koktajlowych. Dekoracja: rukola, oliwa. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 suszona papryczka chili, po 1 łyżeczce bazylii

i oregano.

 


Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Następnie dolać szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Wkruszyć suszoną papryczkę. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą oraz roztartymi w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i odparować.

Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć wędlinę oraz pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

 


Oprac. mp

Fot. Promiss

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem