Wydanie nr 4 z 2023 r. (2023-01-23)

ZDROWY FAST FOOD

ZDROWY FAST FOOD
Fot. E. Ślązak
Fast food nie musi być ociekającym tłuszczem hamburgerem czy fatalnej jakości parówką w słodzonej bułce. Może być pysznym, zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem, który robi się szybko i bez zbędnych komplikacji. Przekonuje o tym Elżbieta Ślązak z Horodła, pasjonatka gotowania (miłością do kuchni zaraziła ją babcia). Pani Elżbieta prowadzi na Facebooku bloga „Małe co nieco u Rudej w kuchni”. Jej przepisy drukowane są regularnie m.in. w kobiecej prasie. Czytelnikom TZ zdradza kilka przepisów na fast food w nowej, zdrowej odsłonie.

Sałatka makaronowa
Składniki: 2 szklanki makaronu świderki lub innego ulubionego, 30 dag sera, pół zielonego ogórka, pół słoiczka suszonych pomidorów z zalewy, puszka kukurydzy, pęczek koperku, 1 cebula czerwona, sos winegret, sól, pieprz.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ogórka i cebulę pokroić w półksiężyce. Pomidorki w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy, koperek posiekać. Ser pokroić w grubszą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem, doprawić i wymieszać. Wstawić do lodówki.

Pizza z kalafiora
Składniki: 1 mały kalafior, 2 jajka, 20 dag sera żółtego,
kawałek cienkiej kiełbasy, 4 ogórki kiszone, mała puszka kukurydzy, 6 pieczarek, słoiczek sosu do pizzy, pół cebuli, sól, pieprz.

Kalafiora umyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać dwa jajka, starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać masę kalafiorową, równo rozprowadzić i piec 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika.
Upieczony kalafiorowy blat posmarować sosem do pizzy, wyłożyć pozostałe składniki i piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.

Tosty na wypasie
Składniki: 8 kromek chleba tostowego, 4 plastry sera topionego, 2 ogórki kiszone, 4 pieczarki, 1 pomidor, 4 plastry cebuli, 10 dag ulubionej cienkiej kiełbasy lub innej wędliny.

Rozgrzać grilla stacjonarnego. Na kromce tostowej ułożyć plaster sera, pomidora i cebuli, następnie wędlinę oraz pieczarki i ogórki, pokrojone w plastry. Przykryć drugą kromką chleba. Wszystko zapiec na złoty kolor.


Domowa pita

Składniki: 4 chlebki pita, pierś z kurczaka, garść pomidorków koktajlowych, pół ogórka zielonego, pół małej kapusty pekińskiej, cebula, 2 ząbki czosnku, szklanka jogurtu naturalnego, łyżka posiekanego koperku, przyprawy: curry, sól, pieprz, ostra papryka.

Pierś z kurczaka pokroić w grubsze plastry, doprawić curry, papryką i solą, usmażyć. Kapustę pekińską drobno zszatkować, połowę ogórka pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół, a cebulę w krążki. Warzywa przełożyć do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą część ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć nadmiar soku.

Zrobić sos: jogurt połączyć ze startym ogórkiem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
Pitę przekroić i podgrzać na grillu. W środku posmarować sosem, dodać garść warzyw, kurczaka i dołożyć sosu. Można ponownie podgrzać.

Zebrała mm

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem