Czytasz wydanie archiwalne Tygodnika Zamojskiego z {wydanie_data_fotmat}. Zobacz najnowsze wydanie.
Dziś do gotowania w naszej kuchni zaprosiliśmy panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Nielisz. Gospodynie zaproponowały m.in. przepisy na pierniki i ciasteczka – mamy wszak zapusty
W tym roku w sylwestrową noc nie pobawimy się, z powodu pandemii, na balu. Nawet domówki będą ograniczone raczej tylko do domowników – co wcale nie znaczy, że nie warto sylwestra zrobić i
Propozycje potraw i słodkości na wigilijny stół przygotowały panie z czterech Kół Gospodyń Wiejskich: KGW „Dorbozianki” z Dorboz (działa już od 42 lat, szefuje mu Kazimiera Wurszt), KGW
Co jest najsłynniejszym naszym jednogarnkowcem? Odpowiedź jest oczywista: bigos. Ale nawet najlepszy bigos nie ma tu monopolu. Dania jednogarnkowe, czyli te przyrządzane ze wszystkich sk
Swojskie nie znaczy proste. Polska kuchnia też nierzadko stawia przed kucharzami amatorami sporo wyzwań, bywa pracochłonna i czasochłonna. Jesienny wieczór zamiast nad książką można j
Coraz więcej osób ma problemy z tolerowaniem glutenu w diecie. Na celiakię choruje co prawda niewiele osób (1-3 proc. Europejczyków), ale jest mnóstwo takich, które po spożyciu nadmier
Miłośnicy makaronu mieli powód do świętowania. 25 października obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu lub – jak kto woli – World Pasta Day. A, że w Tygodniku Zamojskim również nie b
Jagna Niedzielska, kucharka, miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste w kulinariach. Prowadzi liczne warsztaty promujące ideę niemarnowania żywności. Odbyła staż w restauracjach zero wa
– Najważniejsza jest natura. Do tego garść ziaren z ziołami, szczypta cierpliwości i nieprzebrane pokłady pasji – to sposób na smaczne, ładne i przede wszystkim zdrowe wyroby, jakie wycho
Miłość Polaków do grzybobrania jest stara jak świat i powszechnie znana (piszemy o tym na str. 23), a jesienią pachnie nimi niemal z każdej kuchni. I chociaż sos grzybowy to klasyka
Wakacje to dla wielu z nas był czas, gdy wszelkim dietom mówiliśmy „basta” i jedliśmy to na co mieliśmy ochotę. Przychodzi jednak pora powrotu na właściwe tory i – tym samym – zatro
Sałatka z kozim serem przygotowana przez Magdalenę Boniek-Gilecką oraz beza Pavlova z sosem malinowym i sezonowymi owocami Agnieszki Zderkiewicz wygrały konkurs kulinarny „Letnie orzeź