Roztoczańskie Centrum Domowych Alkoholi, czyli od korka do gąsiorka
FERMENT NA STARÓWCE
To Roztoczańskie Centrum Domowych Alkoholi. Kilka dni temu zostało oficjalnie otwarte. Jest pierwszym w regionie miejscem, w którym można zaopatrzyć się we wszystko, co potrzebne jest do wyrobu domowego piwa, nalewek wszelkiej maści, win, miodów pitnych.
– Nie ma tylko duszy, bo tę każdy, kto bawi się smakami i zapachami domowych trunków, ma w sobie – mówi Deniz Welhan, która na zamojskiej Starówce (ul. Łukasińskiego 12a lok. 3, w sąsiedztwie Bramy Lubelskiej Nowej) otworzyła Centrum.
Z wykształcenia politolog, z zamiłowania smakosz roztoczańskich nalewek. Z tej osobliwej pasji wziął się pomysł na stworzenie miejsca, w którym mogliby się spotykać miłośnicy domowych trunków. I w loży piwnej czy winnej gawędzić, degustować, wymieniać się recepturami, zachwycać bukietem smaków i zapachów.
Tekst i fot. her
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).