TRZY WARZYWA
Obniża poziom cholesterolu - jeden ząbek czosnku zjadany codziennie na surowo może zredukować o 20 proc. poziom cholesterolu, a zwłaszcza „złego" cholesterolu.
Czosnek obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega zlepianiu się płytek krwi oraz tworzeniu się zakrzepów. Jest ceniony ze względu na działanie moczopędne oraz silne właściwości bakteriobójcze. Ponadto zawiera wiele cennych witamin - B, C i E oraz pierwiastków, a wśród nich selen, zwalczający wolne rodniki.
Cebula
Chroni naczynia krwionośne. To warzywo dla sercowców. Jak wykazały badania, zjadanie 200 g surowej cebuli dziennie mogłoby zapobiec utworzeniu się zakrzepów oraz skutecznie chronić przed zamknięciem światła naczyń krwionośnych.
Cebula stanowi również jedno z najlepszych źródeł selenu, przeciwutleniacza, który w połączeniu z witaminą E chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Wybierajcie raczej świeżą białą cebulę ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Wiesława Pstrąg-DworzańskaTo jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży