Wydanie 22 z dnia 30 maja 2007 r. (2007-05-30)

TRZY WARZYWA

Czosnek, cebula i szalotka - trzy spokrewnione ze sobą jarzyny, wykazujące niemal lecznicze właściwości, są od dawna cenione i zasługują na to, by gościć codziennie w naszej kuchni. Czosnek 

Obniża poziom cholesterolu - jeden ząbek czosnku zjadany codziennie na surowo może zredukować o 20 proc. poziom cholesterolu, a zwłaszcza „złego" cholesterolu.

Czosnek obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega zlepianiu się płytek krwi oraz tworzeniu się zakrzepów. Jest ceniony ze względu na działanie moczopędne oraz silne właściwości bakteriobójcze. Ponadto zawiera wiele cennych witamin - B, C i E oraz pierwiastków, a wśród nich selen, zwalczający wolne rodniki.

               

Cebula

Chroni naczynia krwionośne. To warzywo dla sercowców. Jak wykazały badania, zjadanie 200 g surowej cebuli dziennie mogłoby zapobiec utworzeniu się zakrzepów oraz skutecznie chronić przed zamknięciem światła naczyń krwionośnych.

Cebula stanowi również jedno z najlepszych źródeł selenu, przeciwutleniacza, który w połączeniu z witaminą E chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Wybierajcie raczej świeżą białą cebulę ze względu na wysoką zawartość witaminy C.

Wiesława Pstrąg-Dworzańska

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem