Wydanie nr 4 z 2014 r. (2014-01-29)

Benedyktyńska praca lubelskiego historyka dobiega końca. Pomóż wydać szósty, ostatni tom słownika żołnierzy BCh

30 TYSIĘCY BIOGRAMÓW

Gotowy do wydania jest szósty tom „Słownika biograficznego żołnierzy Batalionów Chłopskich”, zawierający 3200 biogramów i 1200 fotografii. Autorowi wszystkich tomów, Marianowi Wojtasowi, oraz współwydawcom słownika, wśród których są związki kombatanckie, brakuje części pieniędzy. Czytelnicy mogą pomóc, dokonując przedpłat na szósty tom.

Prace nad „Słownikiem biograficznym żołnierzy Batalionów Chłopskich” trwają od lat 90. XX wieku. Pierwszy tom słownika ukazał się w 1998 r., kolejne wydawano co trzy lata. Na 3,5 tys. stron zamieszczono dotąd biogramy blisko 30 tys. bechowców oraz kilka tysięcy zdjęć. Publikacja ma charakter dokumentacyjno-naukowy. Autorem i redaktorem słownika jest Marian Wojtas, pochodzący z Michalowa w powiecie tomaszowskim były żołnierz BCh, absolwent historii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, choć zawodowo niezwiązany z pracą naukową. Słownik jest efektem jego wieloletniej, benedyktyńskiej pracy, w której pomagał mu zespół redakcyjny w składzie: Artur Borzęcki, Lucjan Cimek, Marek Ciotucha, Jan Kowalski, Jan Rarot. Do druku przygotowano właśnie ostatni tom słownika, 1000-stronicowy, najobszerniejszy ze wszystkich.

– Na wydanie tego tomu potrzebujemy ok. 80 tys. zł. Większość pieniędzy już zebraliśmy, brakuje jednak 30 tys. zł. Mam nadzieję, że uda nam się zebrać tę kwotę i tym samym dokończymy dzieła. Nikt dotychczas nie podjął się takiego zadania, to jest publikacji słownika biograficznego żołnierzy jakiejkolwiek dużej organizacji zbrojnej. W czasach PRL ukazał się jedynie znacznie skromniejszy słownik żołnierzy Armii Ludowej, autorstwa historyka UMCS Edwarda Olszewskiego – przypomina Marian Wojtas.

 

(ar) 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem