Sanepid wycofał ponad 200 kg szkodliwego suszu jajecznego z piekarni i cukierni w Zamościu, Biłgoraju oraz Hrubieszowie
Z CZEGO ROBIĄ JAJA?
Chodzi o 26 ton szkodliwego dla zdrowia suszu jajecznego, który zabezpieczono w marcu. Pod Kaliszem produkowało go od kilku lat dwóch przedsiębiorców, a służby sanitarne, mimo kontroli, problemu nie zauważały.
Susz wykorzystywany jest w produkcji m.in. pieczywa, ciast, makaronów, lodów, pasztetów. Zastępuje jajka. W niektórych partiach tego produkowanego pod Kaliszem wykryto spore zanieczyszczenia mikrobiologiczne, a także odłamki kości zwierząt, kostkę rybną, kredę pastewną, metale ciężkie.
her, MaMaz, mp
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).
Komentarze
Jestem chemikiem , gdy zapoznałem się wyrywkową dokładną analizą chemiczną alkoholi spożywczych...
stałem się abstynentem i tylko dobre piwo toleruję .
samo pieczywo nic nie da. to za parę dni przycichnie, a następnie dowiemy się jakie jeszcze świństwa jemy. to napływa falami najpierw sól teraz pieczywo, makarony, ciasta, lody, pasztety ciekawa jestem co będzie następne. (...)
Gdyby nie CBA stworzone przez p.Jarka, to nigdy by prawdopodobnie nikt nie wykrył szkodliwych substancji.
Jakie rewelacje jeszcze odkryte zostaną... i w czym...
Nie jem nic z pieczywa przez 2 tyg.
i czemu to się dziwić że potem są jakieś dziwne choroby. I w tych czasach młode pokolenie żyje a komu to zawdzięczać firmom które zatruwają ludzi. Z takimi wynalazkami nikt nie dożyje tej emerytury którą jeszcze zwyżają. szok