Wydanie nr 5 z 2021 r. (2021-02-03)
Ten pierwiastek jest niezbędnym składnikiem tkanki kostnej
MAŁO ZNANY FLUOR
Głównym źródłem fluoru jest woda pitna oraz herbata. W Polsce woda wodociągowa ma niskie stężenie fluoru – średnio 0,1-0,5 mg/l.
W zależności od rodzaju herbaty, jej mocy i temperatury parzenia, w jednym litrze naparu można znajdować się 1-4 mg fluoru. Im dłuższy czas zaparzania i im wyższa temperatura, tym więcej fluoru. 4 kubki dziennie herbaty mogą dostarczać 100 proc. zapotrzebowania. Produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, sery podpuszkowe i ryby również mogą zawierać fluor. Źródłem tego pierwiastka jest też pasta do zębów.
PG
Fot. pixabay.com
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).