Wydanie nr 5 z 2021 r. (2021-02-03)

Ten pierwiastek jest niezbędnym składnikiem tkanki kostnej

MAŁO ZNANY FLUOR

MAŁO ZNANY FLUOR
Głównym źródłem fluoru jest woda pitna oraz herbata. W Polsce woda wodociągowa ma niskie stężenie fluoru – średnio 0,1-0,5 mg/l.

W zależności od rodzaju herbaty, jej mocy i temperatury parzenia, w jednym litrze naparu można znajdować się 1-4 mg fluoru. Im dłuższy czas zaparzania i im wyższa temperatura, tym więcej fluoru. 4 kubki dziennie herbaty mogą dostarczać 100 proc. zapotrzebowania. Produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, sery podpuszkowe i ryby również mogą zawierać fluor. Źródłem tego pierwiastka jest też pasta do zębów.
PG
Fot. pixabay.com

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

nr 18 z 2024 r. 2024-04-29
Kino Stylowy
  • 913.jpg
  • Zanieczyszczenie powietrza: Biłgoraj
  • Zanieczyszczenie powietrza: Zamość
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem