Rozmowa tygodnia
MAŁO MIĘSA W KIEŁBASIE
- Na półkach sklepowych znajdujemy coraz więcej kiełbas i wędlin marnej jakości. Ich jedynym atutem jest cena. Zgadza się pan z tą opinią?
- Zgadzam się w pełni. Powinniśmy mieć świadomość, że kilogram mięsa wieprzowego w skupie kosztuje 5-6 zł. Jak więc kilogram kiełbasy w sklepie może kosztować tyle samo, 6 zł? Taki produkt nie może być dobrej jakości. Inna sprawa, że przemysł spożywczy odpowiada na ekonomiczne potrzeby klientów. Klienci chcą kupować tanie rzeczy, więc je dostają. Podkreślam: mówimy o potrzebach ekonomicznych, a nie o smaku czy wartości odżywczej produktów spożywczych.
Rozmawiała Anna Rudy
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).