Wydanie nr 47 z 2016 r. (2016-11-23)

Sekretne składniki i gość z Azji

ODZYSKAŁA WOLNOŚĆ

10 litrów gotowanej kukurydzy, 3 kg peletu, 1 kg kruszonych kulek proteinowych i magiczny dodatek smakowy – to przepis na ponadmetrowego amura.

Gość z Azji (amur został przesiedlony do naszych wód w latach 60. ub. wieku) ważył 10,80 kg. Został złowiony przez Grzegorza Gajdę z Machnowa Nowego 17 września na małym (ok. 45 arów powierzchni) stawie w Machnowie (gm. Lubycza Król.). Nie wiadomo, ile ryba miała długości, gdyż nie została zmierzona.

- Na jedną wędkę założyłem kulkę własnej produkcji o nucie rybnej i łódką zanętową wywiozłem pod przeciwny brzeg, nęcąc punktowo niewielką ilością peletu i kruszonych kulek. Drugi kij postanowiłem poświęcić amurowi. Łowisko nęciłem obficiej, na pierwszy strzał do wody poleciało 10 litrów gotowanej kukurydzy zalanej boosterem (dodatek smakowy – przyp. red.) własnej produkcji o magicznym aromacie, do tego około 3 kg peletu i 1 kg kruszonych kulek proteinowych. Na włos założyłem pięć ziaren kukurydzy, również moczonych w sekretnym aromacie. Zestaw położony był centralnie w środku nęconego miejsca. Sygnalizator odezwał się około godz. 22. Po 10 minutach piękny amur wylądował na macie – relacjonuje Grzegorz Gajda, który jest członkiem Roztoczańskiego Klubu Karpiowego.

Używał wędziska Sonik, kołowrotka Shimano BBLC, żyłki Shimano Technium 0,35 mm i haczyka Fox SSSP nr 2 z przyponem własnej konstrukcji. Ryba odzyskała wolność.

Czekamy na kolejne zgłoszenia. Przypominamy, że w konkursie mogą uczestniczyć wszyscy, ale przyjmujemy wyłącznie zgłoszenia ryb złowionych w wodach województwa lubelskiego. Do opisu połowu (miejsce, czas, sprzęt, wymiary ryby, przynęta itp.) należy dołączyć zdjęcie okazu z łowcą. Nie zapomnijcie podać numeru telefonu.

Na zwycięzców, czyli łowców najokazalszych sztuk w poszczególnych gatunkach, czekają puchary TZ oraz atrakcyjne nagrody ufundowane przez Salon Wędkarski Salmo (Zamość, ul. Spadek 23; Krasnystaw, ul. Mostowa 7).

Na zgłoszenia czekamy w redakcji (ul. Grecka 6, 22-400 Zamość), można je też wysłać pocztą tradycyjną (koniecznie z dopiskiem „Ryba Roku 2016 TZ”) lub elektroniczną – [email protected].

Regulamin i dotychczas zgłoszone ryby – na stronie www.tygodnikzamojski.pl.

 

Roni Ripperek

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem