Wydanie nr 29 z 2016 r. (2016-07-20)

Rady Małgorzaty Muzyczuk dla początkujących

MODA NA BIEGANIE (CZ. II)

Hrubieszowianka Małgorzata Muzyczuk biega od ponad 40 lat. Najpierw robiła to w klubie sportowym Unia, teraz amatorsko. W pierwszej części naszego cyklu podpowiadała jak zacząć przygodę z bieganiem. W tym kolejna garść pożytecznych informacji.

Wykonałem to, co pani poleciła w pierwszym odcinku. Mam za sobą kilka treningów. Po pierwszych dwóch bolały mnie uda i łydki. Dlaczego?

 – To normalne, jeśli ktoś długo nie ćwiczył. Mięśnie dają o tym znać przez zakwasy. Gwarantuję, że niedługo wszystko wróci do normy, oczywiście jeżeli nie będzie pan szarżował.

No i sapałem trochę…

 – Tak być powinno. Bo bieg jest nowym wyzwaniem dla naszych płuc czy serca. Jeszcze trudniej może być tym, którzy palą papierosy. Proponuję ograniczyć lub rzucić palenie. Jestem pewna, że decyzja o systematycznym bieganiu zdopinguje do takiego działania, a to przyniesie same korzyści. Sapanie się zmniejszy, w końcu zniknie i będzie można nawet pogadać ze współćwiczącymi...

 – Czy po wstępnych treningach mam coś w nich zmienić?

 – Jeżeli nic nie dolega, to tak, ale nie za wiele. Proponuję po zwykłych ćwiczeniach zacząć bieg truchtem, około 1 km. Potem zatrzymać się na parę minut i zacząć biec trochę szybciej, też 1 km. Znowu trzeba się zatrzymać, odsapnąć, ponownie wykonać parę ćwiczeń i powtórzyć bieganie, ale w odwrotnej kolejności, czyli zacząć od szybszego i skończyć na truchcie lub marszu. Samemu należy ocenić, jakie tempo narzucić, lepiej jednak biec wolniej niż za szybko. Jestem zwolenniczką zasady: jeżeli kończę trening i myślę o następnym, to znaczy zrobiłam tyle, ile trzeba. Na zakończenie treningu zalecam parę ćwiczeń rozciągających. I proszę nie zapominać o zmianie ubrania, prysznicu i uzupełnianiu płynów.

W roli początkującego

 

wystąpił mak

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem