Wydanie nr 13 z 2015 r. (2015-04-01)

KOSZYK TZ

Wielkanoc już za kilka dni. Trzeba m.in. ugotować żurek, upiec mięso, babkę i zrobić sałatkę. Z kartką, na której spisaliśmy listę niezbędnych produktów, ruszamy do sklepów. Przy czteroosobowej rodzinie na przygotowanie świątecznych specjałów w tym roku trzeba wydać blisko 250 zł.

Zaczynamy od jajek. Dla czteroosobowej rodziny minimum to 20 sztuk. Wiejskie są po 60 gr, z fermy po 30 gr. Do wielkanocnego żurku dodajemy białą kiełbasę. Za kilogram trzeba zapłacić 13 zł. A skoro już jesteśmy przy stoisku z wędlinami, warto do koszyka włożyć jeszcze inne wyroby. Kiełbasa swojska kosztuje 24 zł (1 kg), za kilogram szynki wiejskiej trzeba zapłacić 35 zł.

Świąteczny obiad powinien być bardziej wykwintny od codziennego. Niektórzy zadowolą się tradycyjnym schabowym – 19 zł (1 kg). Smakosze drobiu chętnie sięgną po filety z indyka – 22 zł (1 kg) lub z kurczaka – 16 zł (1 kg). Lubimy też sałatki. Do przygotowania tradycyjnej wielowarzywnej potrzebujemy wielu różnych składników. Między innymi za groszek konserwowy, kukurydzę konserwową, ziemniaki, jajka, marchewkę, ogórki kiszone zapłacimy prawie 20 zł. Można też podać sałatę (na zielonym rynku główka kosztuje 3 zł) albo pomidory (10 zł za 1 kg).

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast. Większość pań będzie piec wielkanocne baby, serniki lub mazurki. Na wszystkie składniki wydamy ponad 40 zł. Gospodynie, które nie mają czasu na pieczenie, muszą zadowolić się ciastem kupionym w cukierni. Tutaj za kilogram mazurka zapłacą 22 zł, sernik jest o złotówkę droższy.

 

 mp 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem