Wydanie nr 12 z 2015 r. (2015-03-25)

Słone kryształki warto zastąpić ziołową mieszanką

AROMATYCZNA SÓL

Słoneczna sól jest zdrowsza niż ta, której na co dzień używamy w kuchni. Nie szkodzi przy nadciśnieniu i reumatyzmie, a do tego wyśmienicie smakuje.

Odkwasza organizm i osłania przewód pokarmowy, a przede wszystkim ma niezwykły aromat. Przepis na sól słoneczną znajdziemy w książce Stefanii Korżawskiej „Ziołowy duet dla zdrowia”. Do jej wykonania potrzebujemy 10 łyżek siemienia lnianego (niektórzy zastępują je sezamem), 10 łyżek czarnuszki, 5 łyżek kminku i 10 łyżek soli kuchennej (lub kamiennej).

Każde z wymienionych ziół ma znane od dawna właściwości lecznicze. Siemię lniane działa osłonowo na układ pokarmowy, pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Czarnuszka, zwana ziarnem Benedyktyna, miała szerokie zastosowanie już w starożytności. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i problemy skórne (wysypka, świąd). Z kolei kminek poprawia trawienie i działa wiatropędnie.

 

 

maw

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem