Wydanie nr 50-51 z 2014 r. (2014-12-17)

JEDZ I PIJ Z UMIAREM

KLINIKA TYGODNIKA Rozmowa z lek. med. Jolantą Chodacką-Tukiendorf, zastępcą ordynatora oddziału gastroenterologii i chorób wewnętrznych w szpitalu papieskim w Zamościu

Święta to czas spotkań w rodzinnym gronie, zwykle przy obficie zastawionym stole. Spożywamy wtedy potrawy w ilościach dalece odbiegających od tych, do których nasz organizm przyzwyczajony jest na co dzień.

 – Oczywiście raczenie się świątecznymi, wyjątkowymi przysmakami nie jest niczym złym. Ale pod warunkiem, że będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Myślę tu o zdrowym rozsądku i zachowaniu umiaru w jedzeniu. Bardzo ważna jest też sama kultura jedzenia. Szybkie, łapczywe jedzenie, niedokładne przeżuwanie oraz biesiadowanie bez przerwy zdecydowanie zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości gastrycznych. Warto więc zadbać o to, by wspomnieniami świątecznymi nie były dolegliwości wywołane obżarstwem, by królowała radość ze spotkania z bliskimi.

Jakich konsekwencji zdrowotnych mogą spodziwać się ci, którzy nie dostostosują się do tych zasad?

– Najczęstszymi dolegliwościami gastrycznymi wywołanymi przejedzeniem są: wzdęcia, bóle brzucha, nudności i kwaśny refluks żołądkowo-przełykowy, czyli dobrze wszystkim znana zgaga.

 

 

Rozmawiała Małgorzata Pytkowska

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem