Coraz więcej regionalnych produktów na liście UE
CEBULARZ POD OCHRONĄ
Pierwsze informacje o cebularzu sięgają XIX wieku, już wtedy wypiek był nieodzownym elementem kuchni żydowskiej. Właśnie Żydzi rozpowszechnili go w Lublinie, Kazimierzu Dolnym i Zamościu. W okresie międzywojennym cebularz był już popularny wśród ludności polskiej, teraz możemy go spotkać w wielu regionalnych piekarniach.
Lubelski cebularz to okrągły placek z pszennego ciasta z warstwą pokrojonej w kostkę cebuli, wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. Wypieczony na złoty lub zarumieniony kolor z pszennymi otrębami na spodzie. Prezentowany na wystawach i targach w kraju oraz za granicą służy promocji naszego regionu.
Nadanie unijnego certyfikatu to przede wszystkim ochrona prawna nazwy i receptury danego produktu, a dla klienta – gwarancja jakości i tradycyjnej metody wytwarzania.
A. Ostapińska
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).