Wydanie nr 33 z 2014 r. (2014-08-20)

Zdrowotne mikstury i kosmetyki z kolorowych kwiatów

Z ŁĄKI DO SŁOIKA

Są nie tylko piękne, ale również smaczne i zdrowe. Kwiaty mają coraz częstsze zastosowanie w kuchni. Poprawiają smak deserów, sałatek, zup i sosów. Posiadają również właściwości lecznicze. Z płatków można zrobić nalewki , mikstury do nacierania, syropy, a także kosmetyki.

Mistrzowie kuchni stworzyli długą listę kwiatów jadalnych. Umieścili na niej aksamitki, nasturcje, bławatki, chryzantemy, nagietki, róże, kwiaty cukinii i wiele innych gatunków. Każdy kwiat ma inny smak. Jedne smakują podobnie jak owoce, inne jak warzywa. Są kwiaty słodkie (a nawet mdłe) i gorzkie. Mistrzynią "przetworów" z kwiatów jest Anna Pastuszak z Zamościa. Na jej blogu SPA-Smaczne Przepisy Ani znajdziemy mnóstwo oryginalnych receptur. Pani Ania przez całe lato zbiera rośliny na roztoczańskich łąkach. – To przecież sama natura. Nasze rośliny są pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń – podkreśla. Grzech nie skorzystać z tych dobrodziejstw. Płatki chabrów (kwiaty rosną na polach w uprawach rzepaku, na miedzach, nieużytkach) mają właściwości lecznicze.

 

maw

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem