Wydanie nr 30 z 2014 r. (2014-07-30)

SKARBNICA WITAMIN

Buraki możemy znaleźć w każdym zieleniaku, markecie czy przydomowym ogródku.

Warzywo to, bardzo powszechne w polskiej kuchni, nadal jest niedoceniane. Dlaczego warto po nie jak najczęściej sięgać?

Przede wszystkim buraki są bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia, cezu, rubidu i kobaltu, które odtruwają i odkwaszają organizm.

Co więcej, usuwają kwas moczowy, oczyszczają krew i dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie. Ponadto mają korzystny wpływ na układ nerwowy – za sprawą witamin z grupy B, które redukują stres.

ao

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem