Letnie sposoby na obniżenie cholesterolu
DIETA, ĆWICZENIA I SŁOŃCE
Jeśli cholesterol sięga górnej granicy normy (190 ml/dl) lub nieznacznie ją przekracza, można z łatwością obniżyć jego poziom, bez zażywania lekarstw. Przede wszystkim należy wyeliminować z menu tłuszcze zwierzęce: smalec, masło, żółtka jajek, pełnotłuste mleko, żółte sery, mięso wieprzowe i wędliny. Lekki letni jadłospis to strzał w dziesiątkę, tym bardziej że wszystkie potrzebne produkty możemy znaleźć w ogrodzie lub osiedlowym zieleniaku. Oto kilka propozycji, które w znacznym stopniu obniżają poziom cholesterolu.
Pomidory zawierają kwasy omega-3, które mają działanie antycholesterolowe, co więcej: zwiększają elastyczność tętnic.
W aronii występują antocyjany i taniny, które zapewniają podwójną ochronę. Z jednej strony pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), z drugiej – przyczyniają się do wzrostu dobrego (HDL).
Oprac. Agnieszka Ostapińska
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).