Wydanie nr 29 z 2014 r. (2014-07-23)

Letnie sposoby na obniżenie cholesterolu

DIETA, ĆWICZENIA I SŁOŃCE

To łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w diecie i gotowe.

 

Jeśli cholesterol sięga górnej granicy normy (190 ml/dl) lub nieznacznie ją przekracza, można z łatwością obniżyć jego poziom, bez zażywania lekarstw. Przede wszystkim należy wyeliminować z menu tłuszcze zwierzęce: smalec, masło, żółtka jajek, pełnotłuste mleko, żółte sery, mięso wieprzowe i wędliny. Lekki letni jadłospis to strzał w dziesiątkę, tym bardziej że wszystkie potrzebne produkty możemy znaleźć w ogrodzie lub osiedlowym zieleniaku. Oto kilka propozycji, które w znacznym stopniu obniżają poziom cholesterolu.

Pomidory zawierają kwasy omega-3, które mają działanie antycholesterolowe, co więcej: zwiększają elastyczność tętnic.

W aronii występują antocyjany i taniny, które zapewniają podwójną ochronę. Z jednej strony pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), z drugiej – przyczyniają się do wzrostu dobrego (HDL).

Oprac. Agnieszka Ostapińska

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem