Wydanie nr 16 z 2014 r. (2014-04-23)

WIWAT JAGŁY!

Po dekadach zapomnienia wracają do łask. Tę drobną i niepozorną kaszę bardzo cenią Chińczycy.

Proso uchodzi za najstarsze zboże uprawiane przez człowieka. Z jego ziaren pozyskuje się królową kasz, czyli popularną kaszę jaglaną. Już w okresie neolitu karmiła ludzi i zwierzęta. Po wielu latach wraca na nasze stoły.

Bogaty skład sprawia, że i dziś trudno przecenić jej zdrowotne właściwości. Stanowi bogate źródło krzemu, żelaza, magnezu, miedzi, fosforu, potasu, lecytyny, pełnowartościowego białka, witaminy B i antyoksydantów. Pomaga uwolnić się od wielu chorób: od depresji, aż po nowotwory i reumatyzm.

 

(EJ)

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem