Wydanie nr 10 z 2014 r. (2014-03-12)

Jak sobie radzić z przesileniem wiosennym?

REWITALIZACJA ORGANIZMU

Przełom zimy i wiosny, potocznie zwany przesileniem wiosennym, charakteryzuje się ociężałością, ciągłą sennością i ubytkiem sił witalnych.

 

Jest to zupełnie normalny objaw spowodowany zmniejszoną aktywnością fizyczną, brakiem światła słonecznego i ubogą, zimową dietą.

W powrocie do pełnej sprawności organizmu możemy pomóc, wzbogacając dietę o suplementy na bazie surowców naturalnych.

Warto również zastosować przepis bardzo popularny na Dalekim Wschodzie. Należy wziąć po 25 dkg marchwi, pietruszki, kapusty kiszonej, selera i 50 dkg buraczków. Zetrzeć wszystko na tarce (im drobniej, tym lepiej), potem dodać trzy pokrojone ząbki czosnku, listek laurowy, kolendrę, tymianek lub inne naturalne przyprawy do smaku. Zalać całość 2,5 l przegotowanej, letniej wody z łyżeczką soli i odrobiną cukru. Zostawić do zmacerowania w szklanym naczyniu przykrytym ściereczką – do mikstury musi dochodzić powietrze. Mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po dwóch, trzech dniach zlać i pić po szklance rano (na czczo) i przed snem. Napój z reguły jest dobrze tolerowany. Jeśli jednak po wypiciu odczujemy dyskomfort, można zacząć od mniejszej dawki i stopniowo ją zwiększać.

(EJ)

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem