Podróże w świat urody
RZEŻUCHA I KIEŁKI
Rzeżuchę można dodawać niemal do wszystkiego - różnych past, twarożku, do potraw gotowanych. Jest bogata w żelazo, wapń, witaminę E, związki siarki. Rzeżucha jest szczególnie cenna teraz, na wiosnę, gdy ubiegłoroczne warzywa straciły wiele ze swych cennych właściwości, a nowalijki są drogie i nie zawsze godne polecenia.
Kiełki też święcą triumfy. Są już do kupienia w sklepach, ale równie łatwo można je wyhodować w domu. Warto, bo kiełki mają wiele zalet. Przede wszystkim składniki pokarmowe w nich zawarte są lepiej przyswajalne niż w suchych nasionach. Mają też znaczne ilości wapnia, żelaza, soli mineralnych, enzymów i witamin E, A, C i B.
MicTo jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży