Wydanie 16 z dnia 18 kwietnia 2007 r. (2007-04-18)

Podróże w świat urody

RZEŻUCHA I KIEŁKI

Rzeżuchę możemy jeść niemal codziennie. Łatwo ją wyhodować, wystarczy talerz, trochę waty lub ligniny i nawilżanie.  

Rzeżuchę można dodawać niemal do wszystkiego - różnych past, twarożku, do potraw gotowanych. Jest bogata w żelazo, wapń, witaminę E, związki siarki. Rzeżucha jest szczególnie cenna teraz, na wiosnę, gdy ubiegłoroczne warzywa straciły wiele ze swych cennych właściwości, a nowalijki są drogie i nie zawsze godne polecenia.

Kiełki też święcą triumfy. Są już do kupienia w sklepach, ale równie łatwo można je wyhodować w domu. Warto, bo kiełki mają wiele zalet. Przede wszystkim składniki pokarmowe w nich zawarte są lepiej przyswajalne niż w suchych nasionach. Mają też znaczne ilości wapnia, żelaza, soli mineralnych, enzymów i witamin E, A, C i B.

Mic

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem