Domowe sposoby na zwalczanie bólu gardła
SYROPY I MIKSTURY
1. Łyżeczkę siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut, następie dodać łyżkę miodu. Tak przygotowaną miksturę pić dwa razy dziennie.
2. Pół szklanki oliwy z oliwek wymieszać z sokiem z dwóch cytryn. Tak przygotowaną mieszankę pić trzy razy dziennie po łyżeczce.
3. Dwie cebule pokroić w plastry i zalać sześcioma łyżkami miodu. Odstawić mieszankę, po trzech godzinach zalać ją połową szklanki wody i znowu odstawić na trzy godziny. Odcedzić cebulę, a uzyskany syrop pić cztery razy dziennie po łyżeczce.
4. Nieduży kawałek imbiru drobno pokroić i zalać litrem wody. Po 10 minutach dobrze przecedzić wywar i dodać do niego łyżkę miodu. Pić dwa razy dziennie: rano (na czczo) i wieczorem.
(EJ)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).