Klinika Tygodnika
SIŁOWNIA PO ŚWIĘTACH
– Większość z nas w czasie świąt nie może oprzeć się pokusie i je znacznie więcej niż zwykle. Jakie mogą być skutki przejedzenia?
– Kolację wigilijną warto celebrować i próbować wszystkiego, ale po trochu, choć nawet i takie próbowanie może dać trzy tysiące kalorii. Musimy pamiętać, że nieumiarkowane biesiadowanie kończy się rozchwianiem ośrodka głodu i sytości. Jesteśmy wtedy ociężali i zmęczeni, skutkiem są nie tylko złe samopoczucie (bóle brzucha, wzdęcia, zgaga) i ewentualny przyrost wagi, ale także przyspieszony proces starzenia się organizmu.
– Które potrawy szkodzą najbardziej?
– Wszystkie smażone lub sporządzane na zasmażkach (podsmażane pierogi z kapustą i grzybami), groch z kapustą, dania słodkie, np. kutia, kluski z makiem, kulebiak.
– Jak jeść zdrowo?
– Do przygotowania potraw powinniśmy dodawać przyprawy ziołowe: kminek, majeranek, anyż, bazylię, cząber i wiele innych. Podczas wigilijnej kolacji wypróbujmy metodę jednego talerza, czyli nałóżmy sobie od razu po trochu wszystkich potraw: łyżkę kapusty, jednego pieroga, sałatkę i rybę.
Rozmawiała Małgorzata Pytkowska
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).