Wydanie nr 51 (świąteczne) z 2013 r. (2013-12-18)

Klinika Tygodnika

SIŁOWNIA PO ŚWIĘTACH

Rozmowa z Magdaleną Wcisło, dietetykiem w Zamojskim Szpitalu Niepublicznym spółka z o.o.

Większość z nas w czasie świąt nie może oprzeć się pokusie i je znacznie więcej niż zwykle. Jakie mogą być skutki przejedzenia?

– Kolację wigilijną warto celebrować i próbować wszystkiego, ale po trochu, choć nawet i takie próbowanie może dać trzy tysiące kalorii. Musimy pamiętać, że nieumiarkowane biesiadowanie kończy się rozchwianiem ośrodka głodu i sytości. Jesteśmy wtedy ociężali i zmęczeni, skutkiem są nie tylko złe samopoczucie (bóle brzucha, wzdęcia, zgaga) i ewentualny przyrost wagi, ale także przyspieszony proces starzenia się organizmu.

Które potrawy szkodzą najbardziej?

– Wszystkie smażone lub sporządzane na zasmażkach (podsmażane pierogi z kapustą i grzybami), groch z kapustą, dania słodkie, np. kutia, kluski z makiem, kulebiak.

Jak jeść zdrowo?

– Do przygotowania potraw powinniśmy dodawać przyprawy ziołowe: kminek, majeranek, anyż, bazylię, cząber i wiele innych. Podczas wigilijnej kolacji wypróbujmy metodę jednego talerza, czyli nałóżmy sobie od razu po trochu wszystkich potraw: łyżkę kapusty, jednego pieroga, sałatkę i rybę.

 

Rozmawiała Małgorzata Pytkowska 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem