Na przygotowanie świątecznych potraw dla czteroosobowej rodziny wydamy ponad 300 zł
KOSZYK TZ
Nie ma wieczerzy wigilijnej bez śledzi, a tych jest w sklepach pod dostatkiem. Za wiaderko (800 g) solonych zapłacimy 9 zł, za popularne matjasy – ponad 12 zł. Smakosze ryb na pewno nie odmówią sobie karpia, płacąc za kilogram 12 zł (trzeba go tylko rozprawić). Kilogram filetów to wydatek ponad 10 zł.
Na wigilijnym stole powinny się znaleźć pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym oraz oczywiście czerwony barszcz z uszkami. Do przyrządzenia tych potraw potrzebna będzie m.in. kapusta kiszona – 3,69 zł za 1 kg, kapusta w główkach (2 zł za 1 kg), grzyby (np. pieczarki – 8,90 zł), groch (8 zł), kasza gryczana (7 zł) i buraczki (1,79 zł). Kto nie ma czasu na lepienie pierogów czy uszek, może kupić gotowe – 7 zł za 1 kg. Do koszyka trzeba też włożyć olej (litr – 6-7 zł), a także opakowanie suszonych owoców na kompot (400 g – ok. 5 zł).
mp
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).