Wydanie nr 48 z 2013 r. (2013-11-27)

Dziewczyny z Zamościa prowadzą bardzo popularne blogi

BLOGERKI NA TOPIE

Nie tylko blog Kasi Tusk, córki premiera Donalda Tuska, odnosi sukcesy. W najnowszym, grudniowym numerze polskiej edycji „Elle” – jednego z największych (wychodzi w 40 krajach świata) pism dla kobiet, zamościanka Ewelina Majdak prezentuje przepis na świąteczny tort makowy. Jej internetowy blog kulinarny to pean na cześć tradycyjnej, polskiej kuchni – w nowoczesnym wydaniu.

 

 

Ewelina Majdak (31 l.) pochodzi z Zamościa. Tu chodziła do podstawówki (SP nr 2 i nr 10) i do I LO. Później wyjechała na studia do Wrocławia, na Politechnikę Wrocławską. Mieszka w Szwajcarii, tam prowadzi bardzo poczytny w Polsce, kulinarny blog „Around the kitchen table” (table-table.blogspot.com).

Do Szwajcarii wyjechała z narzeczonym – Polakiem. Poznali się w Wielkiej Brytanii, gdzie przez jakiś czas mieszkali – W Szwajcarii planujemy zostać na stałe, bo tutaj mieszka i żyje nam się wspaniale. Marzę, by mieć tu mały domek z ogródkiem i maleńkim sadem, położony nad jeziorem. Rano piłabym w ogródku kawę, a wieczorem otulała się ciepłym kocem i czytała na tarasie kolejną książkę lub pisała własną – marzy Ewelina. Pracuje w międzynarodowej firmie biofarmaceutycznej.

Skąd jej kuchenna pasja? – Wychowałam się w rodzinie pełnej kulinarnych pasjonatów – opowiada. – Tato (rodzice mieszkają w Zamościu – przyp. red.) robi najlepsze placki ziemniaczane na świecie i gotuje najpyszniejszy krupnik. Ciasta, przetwory, zupy mamy to mistrzostwo świata. Z najprostszych składników potrafiła wyczarować prawdziwie królewskie dania – mówi.

Pierwsze ciasto Ewelina upiekła w wieku 8 lat, na 91. urodziny prababci.

 

MaMaz

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem