ZATRUCIA POKARMOWE
Przyczyną tych dolegliwości najczęściej jest zjedzenie nieświeżej żywności, niemytych owoców lub nieznanych grzybów, a nawet wypicie nieprzegotowanej wody. Choroba zazwyczaj trwa kilka dni. Aby przetrwać ją, najczęściej wystarczy ścisła dieta i uzupełnianie płynów. Warto wiedzieć, że zarówno wymioty jak i biegunka doprowadzają do dużego zachwiania gospodarki elektrolitowej. Brak w organizmie sodu, potasu i chloru grożą komplikacjami ze strony układu krwionośnego.
W czasie zatrucia wskazane jest picie mocnej, czarnej herbaty ze względu na jej działanie przeciwzapalne.
Można też pić wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukru lub marchwianki (przecier marchwi z ryżem) z dodatkiem soli i cukru. Polecany jest też sok owocowy z miodem i odrobiną soli kuchennej. Aby nie potęgować wymiotów, należy pić często ale małymi łykami.
(EJ)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).