Wydanie nr 44 z 2013 r. (2013-10-30)

Cenili ją już Egipcjanie i Babilończycy

CHWAŁA CEBULI

Zazwyczaj jej unikamy, bo drażniący zapach i ostry smak zniechęcają do użytkowania. Cebula ma jednak czarodziejskie właściwości.

W Indiach cebula jest podstawowym składnikiem większości dań, ważnym do tego stopnia, że gwałtowny wzrost jej cen był powodem przewrotu politycznego. Pomimo nieprawdopodobnej biedy i fatalnego stanu higieny, mieszkańcy tych ziem mają zdrowsze serca i nie chorują na nowotwory. To niepozorne warzywo ma niemalże czarodziejskie właściwości: chroni serce, przeciwdziała miażdżycy i zwalcza groźne bakterie. Cebula nie dopuszcza bowiem do zakrzepów krwi, a już istniejące skutecznie niweluje. Jej zwiększone spożycie sprzyja też produkcji własnego antybiotyku - detreomecyny. Odżywiający się w ten właśnie sposób nie chorują, bo bakterie nie mają do nich dostępu. 

(EJ)

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem