Cenili ją już Egipcjanie i Babilończycy
CHWAŁA CEBULI
W Indiach cebula jest podstawowym składnikiem większości dań, ważnym do tego stopnia, że gwałtowny wzrost jej cen był powodem przewrotu politycznego. Pomimo nieprawdopodobnej biedy i fatalnego stanu higieny, mieszkańcy tych ziem mają zdrowsze serca i nie chorują na nowotwory. To niepozorne warzywo ma niemalże czarodziejskie właściwości: chroni serce, przeciwdziała miażdżycy i zwalcza groźne bakterie. Cebula nie dopuszcza bowiem do zakrzepów krwi, a już istniejące skutecznie niweluje. Jej zwiększone spożycie sprzyja też produkcji własnego antybiotyku - detreomecyny. Odżywiający się w ten właśnie sposób nie chorują, bo bakterie nie mają do nich dostępu.
(EJ)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).