Wydanie nr 42 z 2013 r. (2013-10-16)

Domowe sposoby nie zaszkodzą

WSPOMAGANIE DIETY

Podliczamy kalorie i z zapamiętaniem obserwujemy licznik wagi. A on, jak na złość, ani drgnie. Łudzimy się, że to przez czystą złośliwość przedmiotów martwych.

Zastosowanie optymalnej diety niskokalorycznej to dla niektórych osób z nadwagą trochę za mało. Warto także włączyć do kuracji właściwie skomponowane, naturalne specyfiki zrobione w domu.

Bardzo pomocne w pobudzaniu metabolizmu jest winko porzeczkowo – herbaciane. Szklankę ususzonych i sproszkowanych liści porzeczki czarnej ( zebranych w czerwcu i lipcu ) i 5 łyżek liści dobrej zielonej herbaty zalać 0,75l wytrawnego (czerwonego) wina gronowego w szczelnym słoiku. Trzymać go przez czternaście dni w ciepłym miejscu, co jakiś czas potrząsając nim dla dobrego połączenia się składników. Po tym czasie winko odcedzi , wycisnąć resztki suszu przez gazę i wlać do szczelnej butelki z ciemnego szkła .

Pić trzy razy dziennie między posiłkami po małym kieliszku. Kuracja powinna trwać 5 - 6 tygodni, po czym 2 tygodnie przerwy.

Winko Hipokratesa też zasługuje na uznanie. Szklankę rozdrobnionego suszu z szypułek wiśni lub czereśni i 5 łyżek suszu liści poziomki zalać o,75l wytrawnego wina gronowego ( czerwonego ) w szczelnym słoiku. Po 14 dniach trzymania w ciepłym miejscu winko odcedzam , wyciskamy przez gazę i zlewamy do ciemnej butelki . Pić po małym kieliszku 2 - 3 razy dziennie przez 5 - 6 tygodni . Po tym czasie 2 tygodnie przerwy .    

 

EJ   

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem