Wydanie nr 41 z 2013 r. (2013-10-09)

WSPOMAGANIE ODPORNOŚCI

Coraz chłodniejsze dni sprawiają, że zwiększa się podatność na infekcje i przeziębienia. By ich uniknąć, warto pomyśleć o profilaktyce – nie tylko o ciepłym ubraniu i unikaniu chłodu.

Największym sprzymierzeńcem systemu odpornościowego jest nasz układ pokarmowy. W nim zawarta jest największa liczba limfocytów odpowiedzialnych za walkę z drobnoustrojami. Dlatego właśnie dieta jest istotnym elementem w obronie przed chorobami. Skorzystajmy z dobrodziejstwa natury, by się wzmocnić i chronić przed infekcjami. Oto kilka propozycji.

I 30 dkg obranej cebuli wsypać do emaliowanego lub szklanego (ciemnego) naczynia, dodać 10 dkg miodu i po wymieszaniu odstawić na godzinę. Zalać litrem białego wina gronowego, zakorkować i mocno wstrząsnąć. Odstawić w ciemne miejsce na 7 dni i codziennie wstrząsać. Przecedzić i pić 1-2 razy dziennie po 100 ml po posiłku. Kurację można prowadzić przez 3-4 tygodnie, potem potrzebna jest dwumiesięczna przerwa.

II Z 1 kg czarnej porzeczki (mogą być mrożone) wycisnąć sok. Zalać nim 4 łyżki sproszkowanych suszonych liści pokrzywy i gotować ok. 4 min. Gdy wystygnie, przecedzić i dodać 5 łyżek miodu oraz 2 łyżki pyłku pszczelego. Dokładnie wymieszać, podawać trzy razy dziennie po łyżce. Ostatnią porcję o godz. 17!

 

EJ 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem