CHOLESTEROL, A SIO!
Na szczęście zmieniając menu, możemy znacznie ograniczyć ilość dostarczanego złego cholesterolu. Wystarczą dwa jabłka dziennie, by obniżyć jego poziom o 25 proc. A skórki z owocu doskonale czyszczą jelita z zalegających resztek pokarmowych.
Na surowo można również spożywać imbir oraz borówki amerykańskie. Regularne spożywanie imbiru obniża poziom złego cholesterolu oraz działa przeciwzapalnie.
Warto też włączyć do diety miód, czosnek i cytrynę. Nie sposób przecenić ich dobroczynny i uniwersalny wpływ na organizm. Można je spożywać oddzielnie lub w postaci mikstury:
Sparzyć wrzątkiem 10 dużych cytryn, po 15 minutach obrać je i wycisnąć sok. Dodać 1 kg miodu lipowego i 10 dużych ząbków czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić w słoju na 10 dni. Pić cztery razy dziennie po łyżeczce.
EJ
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).