Wydanie nr 41 z 2013 r. (2013-10-09)

CHOLESTEROL, A SIO!

Wprawdzie jest niezbędny do życia, ale zbyt wysoki poziom złego cholesterolu zagraża życiu. Blaszki miażdżycowe osiadają na ściankach naczyń krwionośnych, blokując przepływ krwi.

Na szczęście zmieniając menu, możemy znacznie ograniczyć ilość dostarczanego złego cholesterolu. Wystarczą dwa jabłka dziennie, by obniżyć jego poziom o 25 proc. A skórki z owocu doskonale czyszczą jelita z zalegających resztek pokarmowych.

Na surowo można również spożywać imbir oraz borówki amerykańskie. Regularne spożywanie imbiru obniża poziom złego cholesterolu oraz działa przeciwzapalnie.

Warto też włączyć do diety miód, czosnek i cytrynę. Nie sposób przecenić ich dobroczynny i uniwersalny wpływ na organizm. Można je spożywać oddzielnie lub w postaci mikstury:

Sparzyć wrzątkiem 10 dużych cytryn, po 15 minutach obrać je i wycisnąć sok. Dodać 1 kg miodu lipowego i 10 dużych ząbków czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić w słoju na 10 dni. Pić cztery razy dziennie po łyżeczce.

 

EJ

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem