Wydanie nr 36 z 2013 r. (2013-09-04)
KAPUŚCIANE LEGENDY
Gardzili nią Grecy, ale bardzo cenili jej smak i właściwości Rzymianie. Uważali białą kapustę nie tylko za przysmak, ale również jako środek ułatwiający trawienie. Z tego powodu mieli zwyczaj zjadać jej listki przed każdą ucztą grożącą przejedzeniem.
Ceniono to warzywo tak bardzo, że o jego pojawieniu się na ziemi krążyły legendy. Otóż biała kapusta miała powstać z łez Lykurga, którego bóg pijaków – Bachus – przywiązał do winorośli za zniszczenie winnicy.
W zupełnie innych okolicznościach pojawiła się kapusta czerwona, o czym opowiada legenda francuska. Otóż szła drogą młoda, brzemienna kobieta, pochylona pod ciężarem ogromnej głowy białej kapusty, którą niosła w rękach.
ekola
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).