Wydanie nr 36 z 2013 r. (2013-09-04)

KAPUŚCIANE LEGENDY

Gardzili nią Grecy, ale bardzo cenili jej smak i właściwości Rzymianie. Uważali białą kapustę nie tylko za przysmak, ale również jako środek ułatwiający trawienie. Z tego powodu mieli zwyczaj zjadać jej listki przed każdą ucztą grożącą przejedzeniem.

Ceniono to warzywo tak bardzo, że o jego pojawieniu się na ziemi krążyły legendy. Otóż biała kapusta miała powstać z łez Lykurga, którego bóg pijaków – Bachus – przywiązał do winorośli za zniszczenie winnicy.

W zupełnie innych okolicznościach pojawiła się kapusta czerwona, o czym opowiada legenda francuska.  Otóż szła drogą młoda, brzemienna kobieta, pochylona pod ciężarem ogromnej głowy białej kapusty, którą niosła w rękach.

 

ekola

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem