Wydanie nr 27 z 2013 r. (2013-07-03)

Zamość. Zaczęły przeciekać następne boksy handlowe przy Łukasińskiego

ZAMOŚĆ: KOLEJNA FUSZERKA

Robotnicy wrócili na zamojskie fortyfikacje. Z boksów handlowych przy ulicy Łukasińskiego zdejmują ziemię. Z powodu źle wykonanej izolacji kioski zaczęły przeciekać. Izolację trzeba poprawić. I to nie pierwszy raz.

Problemy z boksami handlowymi, wbudowanymi w wał ziemny w pasie fortyfikacji między Nową Bramą Lubelską a Nadszańcem, pojawiły się nie pierwszy raz. Najpierw musiał je poprawiać lubelski Arcus – wykonawca pierwszego etapu rekonstrukcji fortyfikacji na tym odcinku.

Teraz robotników na budowę przysłał Budimex, który przeprowadzał drugi etap inwestycji. Wygląda na to, że fachowcy z obu spółek pracujących przy remoncie zabytkowych obiektów popełnili podobny błąd – źle wykonali izolację, która miała zabezpieczać kioski handlowe, wkomponowane w wał, przed przesiąkaniem wilgoci z ziemi przykrywającej ich dachy.

– Tak to właśnie wygląda – ocenia Stanisław Koziej, prezes Zakładu Gospodarki Lokalowej w Zamościu, który administruje tym fragmentem fortyfikacyjnych budowli. – Na szczęście Budimex naprawia usterki w ramach gwarancji. Boksy handlowe, z których teraz zdejmowana jest ziemia, zostały oddane do użytku w drugiej połowie ub. roku.

(ar) 


To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

ww 2013-07-03  09:45

A co robiły służby nadzorujące inwestycję?, jak zwykle nie chciało się śledzić przebiegu robót budowlanych, ciekawe czy postępowałyby tak samo, gdyby to była ich prywatna inwestycja realizowana prywatne pieniądze a nie publiczne? A swoją drogą zgadzam się z przedmówcą, że to szpetota i pasuje do istniejącej zabudowy jak pięść do nosa.

aga 2013-07-03  08:56

rzeczywiscie to paskudnie wyglada,jedziesz ulica a tu jakies szybki,fuj

nen mar 2013-07-02  21:50

rozebrać to gów.. tylko szpeci stare miasto

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem