Wydanie nr 7 z 2012 r. (2012-02-15)

Jedzmy pączki i nie liczmy kalorii!

NA TŁUSTO

Tłuste mięsa, słonina, zasmażana kapusta, nawet sadło, do tego różne smażone słodkości ? tak wyglądało w szlacheckiej Polsce obowiązkowe menu tłustego czwartku. Dziś poprzestajemy na symbolicznych pączkach i faworkach.

 

Tłusty czwartek to święto ruchome, zależne od daty Świąt Wielkanocnych. Wypada w ostatni czwartek przed początkiem 40-dniowego Wielskiego Postu, który rozpoczyna środa popielcowa.

(ar) 

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem