Wydanie nr 52 z 2011 r. (2011-12-28)

Krótki przewodnik o zachowaniu się przy stole

SAVOIR-VIVRE I FAUX PAS

Przed nami czas karnawału, spotkań towarzyskich, przyjęć i rautów. Jak uniknąć gafy przy stole? Pierwsza zasada brzmi: jeśli nie wiemy, jak się zachować, podpatrzmy, co robią sąsiedzi. To zwykle pomaga znaleźć wyjście z niezręcznej sytuacji.

 

Zawsze, także podczas kolacji urządzanej w domu, obowiązują pewne zasady. – Pierwsza jest taka, że jeść jako pierwsza zaczyna gospodyni – instruuje Maria Brzozowska, dyrektor hotelu Orbis Zamojski. – To znak dla gości, wtedy i oni mogą zacząć biesiadowanie. Ona też kończy jedzenie. W złym tonie jest namawianie do jedzenia. – Przyjmujemy zasadę, że wszystko, co na stole, jest dla gości, i to oni decydują, na co mają ochotę.

Podobnie nie wypada doprawiać jedzenia przed spróbowaniem. Może to sugerować, że dania nie są smaczne. Specjaliści od dobrego zachowania twierdzą, że to jedna z najczęstszych gaf popełnianych przy stole.

Opracowały: (ar), MaMaz

 

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem