Krótki przewodnik o zachowaniu się przy stole
SAVOIR-VIVRE I FAUX PAS
Zawsze, także podczas kolacji urządzanej w domu, obowiązują pewne zasady. – Pierwsza jest taka, że jeść jako pierwsza zaczyna gospodyni – instruuje Maria Brzozowska, dyrektor hotelu Orbis Zamojski. – To znak dla gości, wtedy i oni mogą zacząć biesiadowanie. Ona też kończy jedzenie. W złym tonie jest namawianie do jedzenia. – Przyjmujemy zasadę, że wszystko, co na stole, jest dla gości, i to oni decydują, na co mają ochotę.
Podobnie nie wypada doprawiać jedzenia przed spróbowaniem. Może to sugerować, że dania nie są smaczne. Specjaliści od dobrego zachowania twierdzą, że to jedna z najczęstszych gaf popełnianych przy stole.
Opracowały: (ar), MaMaz
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).