Wydanie 37/2010 (2010-09-15)

KULEBIAKI DLA NOBLISTY

...czyli drożdżowe bułki z kapustą i grzybami. Ale też pieróg gryczany biłgorajski, cymes (marchew zapiekana z rodzynkami, migdałami i miodem) i ciasteczka z sezamem i orzechami.

Tych specjałów, przyrządzonych przez Piotra Bikonta, dziennikarza i krytyka kulinarnego, mogli pokosztować (12 września) mieszkańcy Biłgoraja. Pokaz i degustacja kuchni żydowskiej i kresowej był jedną z atrakcji VI Dni Singera. Organizowało je Biłgorajskie Stowarzyszenie Kulturalne Isaaka Baszewisa Singera. Było też coś dla ducha - by uczcić pamięć I.B. Singera, pochodzącego z Biłgoraja pisarza, laureata Nagrody Nobla. Dla miłośników kina przygotowano przegląd filmów izraelskich, dla znawców sztuki - wystawę plastyczną architektów „Nastroje biłgorajskie". Można było wyobrazić sobie - i przenieść na płótno - dawny Biłgoraj. Albo przysiąść na ławeczce obok uśmiechniętego noblisty i poczytać kawałek jego prozy.
her

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem