Wydanie 37/2010 (2010-09-15)

Właściwości lecznicze roślin

JARZĘBINA CZERWONA

Drzewa jarzębiny czerwonej zdobią parki wielkomiejskie, twórcy piszą na jej temat piosenki, ale czy wszyscy wiedzą o jej właściwościach leczniczych?

 

Owoce jarzębiny do celów leczniczych zbiera się w sierpniu i wrześniu. Suszy w temperaturze 30 st. C. Podczas suszenia w owocach jarzębiny rozkłada się kwas parasorbinowy, który ma własności trujące, dlatego tak ważne jest, aby dzieci nie wkładały do ust surowych owoców. Po wysuszeniu owoce jarzębiny są wolne od tego kwasu, a więc bezpieczne; zawierają cukry, witaminę C.

mw

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży, lub do zakupu e-wydania (tylko 2.5 zł).


Komentarze

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem