Wydanie 28 z dnia 14 lipca 2010 r. (2010-07-14)

Bogata w witaminy, ale ciężkostrawna

KAPUSTA NIE TUCZY

Francuzi twierdzą, że kapusta jest doskonałym lekiem przeciw obrzękom spowodowanym zatrzymaniem wody w organizmie.  

Amerykańscy naukowcy uważają, że codzienne spożywanie kapusty zapobiega chorobom jelita grubego, a Szwajcarzy przygotowali nawet gotowe preparaty z jej soku.

Warzywo to jest bogate:

- w witaminy: C, niemal komplet B, A (10000 j.m. w 100 gramach), cenne i rzadkie witaminy E i K oraz

- sole mineralne - wapń, potas, magnez, siarka (świetna na cerę paznokcie i włosy), arsen (bardzo rzadki w produktach, a w minimalnych dawkach konieczny dla zdrowia) i żelazo.

(EK)

To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży


Komentarze

Robert 2010-07-17  11:15

W takim razie zapraszamy do Zamościa na bigos :)

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem