Wydanie 28 z dnia 14 lipca 2010 r. (2010-07-14)
Bogata w witaminy, ale ciężkostrawna
KAPUSTA NIE TUCZY
Francuzi twierdzą, że kapusta jest doskonałym lekiem przeciw obrzękom spowodowanym zatrzymaniem wody w organizmie.
Amerykańscy naukowcy uważają, że codzienne spożywanie kapusty zapobiega chorobom jelita grubego, a Szwajcarzy przygotowali nawet gotowe preparaty z jej soku.
Warzywo to jest bogate:
- w witaminy: C, niemal komplet B, A (10000 j.m. w 100 gramach), cenne i rzadkie witaminy E i K oraz
- sole mineralne - wapń, potas, magnez, siarka (świetna na cerę paznokcie i włosy), arsen (bardzo rzadki w produktach, a w minimalnych dawkach konieczny dla zdrowia) i żelazo.
(EK)
To jedynie część artykułu. Kompletny artykuł przeczytasz w obecnym wydaniu Tygodnika Zamojskiego. Zapraszamy do punktów sprzedaży